Steinmeier pohvalio Milanovićevu politiku pomirenja

Vrijeme:3 min, 0 sec

Milanović u posjetu Njemačkoj

Predsjednik Republike Zoran Milanović nastavlja službeni posjet Njemačkoj. Na početku MIlanovic AUstrijasusreta s njemačkim predsjednikom Zoran Milanović je primljen uz vojne počasti i intoniranje himni. Ovo je prvi posjet nekog stranog državnika uz vojne počasti nakon višemjesečne pauze uzrokovane korona krizom.

Nakon susreta dvojice državnika priopćeno je da njemački predsjednik podržava politiku pomirenja u Hrvatskoj koju provodi hrvatski predsjednik.

– Predsjednik Milanović je u svojim prvim mjesecima kao predsjednik države poduzeo važne korake u procesu pomirenja prema Srbima i prema srpskoj manjini u Hrvatskoj i na tome smo mu zahvalni, rekao je Steinmeier.

On je naglasio da je hrvatskog predsjednika podržao na tom “hrabrom putu”.

– Ovaj put koji je pokrenula Hrvatska će, nadam se, biti inspiracija i za druge za gradnju mostova, kazao je njemački predsjednik.

Zoran Milanović se zahvalio svom domaćinu na pozivu u Berlin i podršci na putu pomirenja u regiji.

– Ja politiku pomirenja provodim dvadeset godina i po prvi puta smatram da u Hrvatskoj imamo sugovornike za takvu politiku, rekao je Milanović i naglasio kako će s takvom politikom nastaviti i dalje.

Steinmeier i Milanović razgovarali su i o jačanju i funkcioniranju Europske unije posebice u uvjetima korona krize.

– Korona je neizostavna tema. Tu je Njemačka, kao i u mnogim stvarima uzor. Iako je teško govoriti o sličnost između zemlje koja ima 82 milijuna stanovnika i Hrvatske koja im 4 milijuna i koja je u svom gospodarskom životu dosta oslonjena na turizam i protok ljudi, što je rezultiralo malo većim brojem korona slučajeva. Uvjeren sam da će se to u sljedećim tjednima početi smirivati i da će županije koje su na njemačkoj crvenoj listi uskoro automatski ispasti s te liste, rekao je predsjednik Milanović.

– Razgovarali smo o pandemiji i njezinim posljedicama. Ukazali smo na to da broj zaraženih, koji u Europi opet raste, pokazuje da opasnost nije prošla. Pokušavamo ciljanim lokalnim mjerama spriječiti širenje zaraze. Intenzivno smo razgovarali o izazovima koje proistječu iz pandemije za europsko zajedništvo. S jedne strane s pokazuje da teške posljedice pandemije, uključujući i posljedice na gospodarstvo, možemo savladati zajedno, rekao je njemački predsjednik.

Steinmeier o uspješnom hrvatskom predsjedanju EU-om

Steinmeier pohvalio Hrvatsku za dobar posao koji je obavila tijekom predsjedanja Europskom unijom u prvoj polovici ove godine.

– Jačanje EU-a je najvažnija zadaća i Hrvatska je to svojim predsjedanjem pod teškim uvjetima uspjela. Sada je na nama red do kraja ove godine nastavimo s ovim radom, rekao je Steinmeier.

Visoka ocjena odnosima Njemačke i Hrvatske

Oba predsjednika su pohvalila izvrsne odnose između Njemačke i Hrvatske.

– Njemačka politika je prema Hrvatskoj uvijek bila predvidiva u pozitivnom smislu. Što znači pouzdana, rekao je Milanović.

Oba predsjednika su istaknula napore za pružanje humanitarne pomoći migrantima koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u grčkom izbjegličkom kampu Moria.

– Čuo sam da je hrvatska vlada odlučila primiti određeni broj prognanika i smatram to lijepom gestom i ljudskim potezom i podržavam to, rekao je Milanović.

Njemački predsjednik Steinmeier odbacio je tvrdnje kako je zajednička politika Europske unije kada je u pitanju odnos prema migrantima propala.

– Njemačka će se u sklopu svog predsjedanja Europskom unijom i zajednički s Europskom komisijom zalagati za zajedničku izbjegličku politiku, rekao je Steinmeier.

Hrvatski predsjednik sastat će se tijekom dana i s predsjednikom njemačkog parlamenta, Bundestaga, Wolfgangom Schaeubleom, a dvodnevni posjet završava sastankom s predsjednikom Njemačke udruge srednjih poduzetnika Mariom Ohovenom.

Jučer se Milanović susreo se s predstavnicima hrvatskih udruga.

Istaknuo je da je s predstavnicima iseljeničkih udruga imao “zanimljiv i dinamičan razgovor” u kojemu se, između ostalog, govorilo i o boljoj organizaciji nastave na hrvatskom jeziku u Njemačkoj, piše HRT.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)