Izetbegović prijeti: Ako Čović nastavi s pritiscima, ‘slučaj Komšić’ će se spustiti na niže razine

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

 

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović najavio je u četvrtak početak pregovora sa Strankom demokratske akcije (SDA) o izmjenama izbornog zakona idućeg tjedna, a predsjednik SDA Bakir Izetbegović odmah je upozorio da razgovori neće biti jednostavni i da HDZ ne treba računati da će dobiti sve što traži.

Pregovori o promjenama izbornog zakona na kojima inzistira HDZ dio su “paketa” kojega su Čović i Izetbegović dogovorili u lipnju, kada su svojim potpisima potvrdili dogovor o novim pravilima po kojima bi se u prosincu, nakon punih 18 godina, trebali održati izbori u Mostaru.

“Očekujem da će dvije stranke do kraja ove godine definitivno imati dogovor koji se tiče izmjene izbornog zakona kojim bi se zajamčilo legitimno predstavljanje u tijelima vlasti”, kazao je tada Čović, a za “Dnevni avaz” od četvrtka najavio kako će pregovori o tome početi 16. rujna. O tome je izvijestio i posebnog izaslanika State Departmenta za zapadni Balkan Matthewa Palmera, s kojim je razgovarao u srijedu.

“Važno je da Hrvati biraju svoje predstavnike u institucijama vlasti. Ove godine je 25 godina Daytona, a aneks IV (Ustav BiH) vrlo precizno definira poziciju i tri člana Predsjedništva, i hrvatskog i bošnjačkog i srpskog naroda, i klubove naroda kada je u pitanju Dom naroda. Zamolio sam ga (Palmera) da na idućim izborima možemo, bez bilo kakvog grča, imati rješenja da se izbori mogu dobro održati”, kazao je Čović.

Glavni cilj HDZ-a je spriječiti da se na općim izborima, koji bi se trebali održati 2022., ponovi situacija u kojoj je Željko Komšić u utrci za člana Predsjedništva BiH tri puta pobjeđivao kandidate iz reda najveće hrvatske stranke. HDZ BiH pritom želi da se hrvatski član državnog vrha bira isključivo glasovima Hrvata, dok SDA želi zadržati kombinaciju etničkog i građanskog predstavljanja.
Izetbegović je pak najavio kako će se, budu li iz HDZ-a inzistirali na rješenjima koja su za SDA neprihvatljiva, “umjesto Čovića ponovo odlučiti za Komšića”.

“Ako Čović nastavi s pritiscima, ‘slučaj Komšić’ će se spustiti na niže razine, da se razbiju ti mehanizmi koje zloupotrebljava HDZ. Pozivam Čovića da se dogovori s Bošnjacima, da se napravi normalna država”, kazao je Izetbegović za regionalnu televiziju N1.

Lider najveće bošnjačke stranke ovime je aludirao na činjenicu da se sadašnji član Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučno protivi svakom sporazumu kojim bi se mijenjala izbora pravila koja se odnose na način biranja članova državnog vrha, kao i zastupnika u Domu naroda parlamenta BiH, kako to traže iz HDZ-a.

Komšićeva Demokratska fronta (DF) dio je vladajuće koalicije na razini BiH i trenutačno u čvrstom savezništvu sa SDA. Čović je ocijenio kako stvarnih vladajućih kaolicija u BiH i nema te da je suradnja njegove stranke i SDA loša upravo stoga jer se bošnjačkim kadrovima pokušavaju popunjavati mjesta u vlasti koja pripadaju Hrvatima. Kao primjer je naveo Sredošnje izborno povjerenstvo (SIP), čiji je hrvatski član Željko Bakalar izabran upravo glasovima SDA i DF u Zastupničkom domu parlamenta BiH. “Naravno da smo vrlo jasno stavili do znanja da to dalje neće ići”, kazao je Čović.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji kooridinira aktivnosti većine stranaka s hrvatskim predznakom u BiH, najavio je prošlog tjedna kako su u slučaju da ne bude dogovora o izmjenama izbornog zakona moguća i “neka druga rješenja”, odnosno teritorijalni preustroj države. Izetbegović je to protumačio kao još jednu najavu uspostave “trećeg entiteta” u BiH s hrvatskom većinom, ali je odmah poručio kako ga takve prijetnje nisu zastrašile.

“Nema ništa od toga. O trećem entitetu nema govora, ne mogu ga nacrtati ni na karti, a kamoli napraviti”, kazao je Izetbegović.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori