HRVATSKI DOM HERCEGA STJEPANA KOSAČE: Mostar odao počast žrtvama Grabovice

Vrijeme:1 min, 11 sec

 

Mostar se večeras prisjetio stradanja Hrvata civila u mjestu Grabovica, koje su pripadnici Armije BiH mučki pogubili prije 27. godina u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine.

Na Hrvatskom domu Herceg Stjepana Kosače prikazana je upaljena svijeća s natpisom Grabovica – Mostar 9.9. 1993, prenosi Dnevnik.ba.

Podsjetimo, danas se obilježava 27. godišnjica stradanja 33 hrvatska civila koje su u selu Grabovica, između Mostara i Jablanice, u noći s 8. na 9. rujna 1993. godine ubili pripadnici Armije RBiH.

Među 33 ubijena civila u ovom mjestu 1993. godine bilo je 17 žena i četverogodišnja Mladenka Zadro, dok je najstarija žrtva bio 87-godišnji Marko Marić. Od 33 civila njih 17 se još vodi kao nestalo, a kod većine ubijenih pronađeni su samo dijelovi tijela.

Za zločin u Grabovici Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju pravomoćno je kaznene odgovornosti oslobodio načelnika Glavnog štaba vrhovne komande Armije RBiH Sefera Halilovića, kreatora operacije “Neretva ’93” u kojoj je počinjen taj zločin.

Pred domaćim sudovima u BiH odgovarali su bivši pripadnici Armije RBiH, i to za pojedinačna ubojstva, ali nitko za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i(li) po zapovjednoj odgovornosti. Do danas je presuđeno petorici pripadnika Armije RBiH, na devet godina zatvora osuđen je Mustafa Hota, na deset godina zatvora osuđen je Enes Šakrak, dok su Nihad Vlahovljak, Sead Karagić i Haris Rajkić osuđeni na po 13 godina zatvora.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo