Srednjoafrička Republika/Naoružane grupe kontroliraju gotovo 80% zemlje

Vrijeme:2 min, 6 sec

„Postoje znakovi nade, ali stalna prisutnost naoružanih grupa prijeti budućnosti naše zemlje“, alarmirali su biskupi Srednjoafričke Republike u svome pastirskom pismu naslovljenom „Pusti narod moj“ (Izl 5,1).

U pismu koje je objavljeno 6. rujna biskupi su naveli da je nakon državnoga udara u ožujku 2013., Srednjoafrička Republika tri godine poslije dobila demokratske institucije. „Kroz izbore i glasovanje narod je sebi priskrbio novi Ustav i legitimne vlasti“, istaknuli su te spomenuli da je među postignutim napretkom i Accord Politique pour la Paix et la Réconciliation en République Centrafricaine (Politički sporazum za mir i pomirenje u Srednjoafričkoj Republici – APPRCA) kojega je 2019. potpisalo 14 naoružanih skupina s Vladom.

„Draga braćo i sestre, na političkoj razini, pitamo se o učinkovitosti republičkih institucija u obnovi naše zemlje. S gorčinom bilježimo da su 70% ili čak 80% naše zemlje okupirale naoružane grupe, od kojih neke vode najsvirepiji plaćenici“, napisali su biskupi, a prenosi Agenzia Fides.

Ove su grupe, kako navode biskupi, „uključene u ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, ekološke zločine i veliku pljačku naših mineralnih sirovina“. „Oni su počinili krvoprolića nedužnoga naroda u gradovima i mjestima: Bocaranga, Bohong, Bozoum, Besson, Bouar, Birao, Ndélé, Bria, Lemouna, Koudjili. Gospodari rata iskorištavaju politički sporazum za mir i pomirenje, zlorabeći ustupke koje im isti nudi, posebno punu slobodu kretanja. Nametnuli su biznis rata, ekonomski model utemeljen na ljudskoj krvi“, ustvrdili su biskupi alarmiravši da neke od ovih skupina „jačaju, regrutiraju nove borce te povećavaju zalihe naoružanja i streljiva“. „Nisu li još odustali od plana podjele naše zemlje? Hoće li to pokušati postići prekiranjem izbornoga procesa?“

„Putujući Srednjoafričkom Republikom, zastrašujuće je susresti cijela sela koja su njihovi stanovnici bili prisiljeni napustiti ili su ih spalili nekažnjeni kriminalci. Obitelji više vole živjeti u izgnanstvu ili ostati u kampovima za raseljene koji su ponekad udaljeni tek stotinu metara od njihovih domova.“

„Koji će lideri biti sposobni izvesti stanovnike Srednjoafričke Republike iz ugnjetavanja, bijede i neznanja?“, zapitali su biskupi u kontekstu predstojećih predsjedničkih izbora u prosincu.

Poruku su osobito namijenili mladim ljudima i ženama u kojoj od njih traže da odbiju kupovinu glasova i da se suzdrže od nasilnog osporavanja rezultata izbora. Žene pak potiču da se mobiliziraju kako bi aktivno sudjelovale u izbornom procesu kao kandidatkinje, odgajateljice i promotorice nenasilja na svim razinama „na kojima možete biti korisni našoj zemlji“.

„Neka Djevica Marija, Kraljica neba i zemlje, učini plodnima napore za transparentnim, vjerodostojnim i mirnim izborima – da nam pruže istinske vođe u službi naroda po primjeru Mojsija“, zaključili su biskupi.

 

KT/nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)