Nakić: Hrvati najviše dali za mir u BiH, ali nisu dobili ravnopravnost

Vrijeme:2 min, 33 sec

U operaciji Maestral cilj je bio ne dopustiti utvrđivanje srpskih snaga na novouspostavljenoj bojišnici. Zauzeti su Šipovo i Drvar te su hrvatske snage oslobodile Jajce.

Vojna operacija Maestral, koju su zajednički izvodile hrvatske snage udruženog Hrvatskog vijeća obrane i Hrvatske vojske, uz potporu Armije BiH, ali i Južni potez, koja je nešto kasnije zaustavljena stranom intervencijom, dovele su do stvaranja uvjeta za mirovne pregovore, koji pak nisu rezultirali jednakopravnošću Hrvata u BiH, zbog čega nekadašnji zapovjednici i ratnici žale što HVO i HV nisu ušli u Banju Luku, piše Večernji list BiH.

U operaciji Maestral cilj je bio ne dopustiti utvrđivanje srpskih snaga na novouspostavljenoj bojišnici. Zauzeti su Šipovo i Drvar te su hrvatske snage oslobodile Jajce.

SAD zaustavio Hrvate

U ovim akcijama sudjelovala je i Treća gardijska brigada HVO-a “Jastrebovi” pod zapovijedanjem generala Ilije Nakića, koji je nedavno na kninskoj tvrđavi uime ove postrojbe preuzeo odličje koje je dodijelio predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

“Svi znamo da su Sjedinjene Američke Države preko svojih dužnosnika zaustavile naše snage pred samom Banjom Lukom. Kao vojnici i ratnici, tada smo željeli ući u ovaj grad i oslabiti agresiju na cijeli ovaj prostor. Međutim, ni jedan ljudski život s današnje vremenske distance nije vrijedan toga cilja”, kaže Nakić.

On, međutim, upozorava da su Hrvati, osobito nakon maestralnih operacija Maestral i Južni potez, očekivali da će njihov narod dobiti jednakopravnost. No to se nije ostvarilo.
“Osobno, sretan sam što je stvoren mir i što je potpisan sporazum u Daytonu, ali sam nesretan što je napravljeno nepravedno rješenje. Hrvatske snage, Hrvatsko vijeće obrane i Hrvatska vojska, dale su ogroman, vjerojatno najveći, doprinos da se potpiše mirovni sporazum, a Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu dobili jednakopravnost.

Dapače, dobili su jako malo. Postoji žal što nismo ušli u Banju Luku jer bi vjerojatno pozicija Hrvata u Bosni i Hercegovini danas izgledala drukčije”, smatra ovaj umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane. No, ove operacije su imale i daleko više žrtava s obiju strana nego što su to bile, primjerice, Oluja ili akcija Ljeto.

Poginulo je 55 pripadnika hrvatskih snaga, 67 je bilo teže ranjenih, a 110 lakše. Među njima poginuo je i legendarni Ante Šaškor Brada, ratni zapovjednik “Alfe” i zamjenik zapovjednika postrojbe “Zrinski”. Ovoj vojnoj operaciji prethodio je masakr na sarajevskoj tržnici Markale 28. kolovoza 1995. godine, zbog čega su zračne snage NATO-a pokrenule snažnu kampanju zračnih udara na srpske snage pod nazivom “Operacija: Namjerna sila”. Srpska vojska bila je rastrojena.

Najteže kod Šipova

Četvrta i Sedma gardijska brigada HV-a, Prvi hrvatski gardijski zbor te Prva, Druga i Treća brigada HVO-a, 60. domobranska pukovnija i Specijalna policija MUP-a Herceg Bosne ovladali su u akciji planinama dominantnih Vitoroga, Jastrebnjaka i Demirovca.

Najjači otpor srpskih snaga bio je na području Šipova gdje su djelovali tenkovima, tako da su u borbu uvedeni helikopteri za protuoklopnu borbu Mi-24. Operacija Maestral završila je 15. rujna, a nove operacije, osvajanje Mrkonjić Grada, HE Bočac, uslijedile su u operaciji Južni potez. Banja Luka je bila nadohvat ruku. Tako je i ostalo. Nadohvat.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)