U Podgorici večeras veliki prosvjed “crnogorskih domoljuba”

Vrijeme:2 min, 19 sec

NAKON PORAZA ĐUKANOVIĆEVOG DPS-A

Dok Crna Gora bilježi dnevne rekorde zaraze koronavirusom, u Podgorici će se večeras održati politički skup pobornika vlasti Mile Đukanovića, čiji se organizatori potpisuju kao “crnogorske patriotske organizacije”.

Poziv za skup, koji će se održati na središnjem podgoričkom Trgu neovisnosti, pojavio se na društvenim mrežama prije nekoliko dana, a nakon prošlotjednog poraza Đukanovićeve Demokratske partije socijalista (DPS) na parlamentarnim izborima na kojima je ta stranka izgubila vlast nakon 30 godina. U pozivu se, ispod crnogorske zastave navodi “Crna Gora te zove, nemaš izgovor”.

Crnogorska policija nije odgovorila na pitanja dnevnika Vijesti tko je organizator skupa te je li okupljanje građana odobreno, dok je ranije iz DPS-a priopćeno da “patriotski skup” nije u njihovoj organizaciji, prenosi Hina.

Uvod u okupljanje Crnogoraca u Podgorici, koji se protive novoj većini koju predvodi prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, bilo je okupljanje u četvrtak na Cetinju, gdje su tisuće prosvjednika s crnogorskim zastavama prošetale ulicama crnogorske prijestolnice.

U Crnoj Gori na snazi je zabrana okupljanja zbog epidemije koronavirusa. U toj zemlji u tjednu nakon izbora tri puta su zabilježeni dnevni rekordi po broju oboljelih.

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata registrirao je 147 zaraženih i smrt jedne osobe od posljedica koronavirusa.

U Crnoj Gori trenutno je 1091 oboljeli, a od početka pandemije preminulo je 107 osoba. Oko 5,5 tisuća stanovnika Crne Gore, zemlje od 620 tisuća stanovnika, zarazilo se koronavirusom.

Crnogorske zdravstvene vlasti nisu se oglasile povodom skupova na Cetinju i u Podgorici.

Nova većina upozorava na mogućnost incidenata

Prosrpska koalicija “Za budućnost Crne Gore”, koja je s još dvije građanske stranke osvojila većinu mandata u crnogorskom parlamentu, tvrdi da raspolaže informacijama iz sigurnosnih izvora da na skupu u Podgorici može doći do incidenata s “tragičnim posljedicama”.

POVEZANO

NEVJEROJATNO: Crnogorci u inat Beogradu po trgovima puštaju Škoru i Thompsona

“Izazivanje nereda i nasilja nad sudionicima skupa bi uglavnom izvodile ubačene navijačke skupine iz okruženja, navode naši izvori. Stoga, smatramo da je crnogorska policija obvezna djelovati preventivno radi sprečavanja nasilja i mogućih tragičnih posljedica”, priopćila je ta koalicija.

Priopćenjem su im odgovorili organizatori skupa u Podgorici, koji su se potpisali kao “crnogorske patriotske organizacije” poručujući da će u nedjelju u Podgorici vidjeti “gospodsku, patriotsku, europsku Crnu Goru”.

“Nikome nećemo uputiti ni prijeki pogled, nećemo ni od koga tražiti da se seli iz svoje države, ni jedna ruka neće biti podignuta osim u pozdrav našoj domovini”, navodi se u priopćenju.

Nakon prošlonedjeljnih parlamentarnih izbora najveći incident dogodio se u Pljevljima, gradu na tromeđi Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, gdje su se pojavile prijeteće poruke Bošnjacima koji žive u tom gradu. Oproba i vlast međusobno su se optuživale za odgovornost, a crnogorska policija nije uspjela pronaći počinitelje.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori