POKUŠAJ UVOĐENJA REDA/EU se zauzima za zajednička mjerila u ograničavanju putovanja

Vrijeme:2 min, 50 sec

Europska komisija pokušava uvesti reda u nered koji vlada u vezi s ograničenjima putovanja koje je Europska unija uvela u borbi s pandemijom i utvrditi zajednička mjerila u definiranju rizičnih područja, izraditi zemljovide u tri boje i poboljšati informiranje.

Europska izvršna vlast u petak je iznijela prijedlog preporuka radi koordiniranja tih kakofoničnih mjera u vrijeme početka školske godine i povratka s ljetovanja. O njemu će se još raspravljati “kako bi se mogao prihvatiti u sljedećim tjednima” unutar 27 zemalja koje su ovog tjedna počele složene razgovore o toj temi koja dira u posebna nacionalna prava.

Neke zemlje, poput Francuske, nisu uvele nikakva ograničenja putnicima koji dolaze iz drugih zemalja EU-a.

Naprotiv, Madžarska je do kraja rujna zatvorila granicu za sve koji nemaju prebivalište, uz iznimku turista zemalja Višegradske skupine (Češka, Slovačka, Poljska), zbog čega joj je Komisija uputila pismo upozorenja.

Druge zemlje traže testiranje ili karantenu, gdjekad i oboje, za povratnike s područja koje ocjenjuju rizičnima.

Belgija, gdje je sjedište većine europskih ustanova, rizičnima ocjenjuje mnoge francuske departmane i grad Pariz, ali i gotovo čitavu Španjolsku, koje označava crvenom bojom. Uvrštavanje na popis rizičnih zemalja, koji priprema skupina znanstvenika, znači da se povratnici s tih područja obvezno moraju testirati i ići u dvotjednu karantenu.

I Njemačka je uvrstila Pariz na popis rizičnih područja.

Takvo šarenilo, s promjenama uputa koje se ponekad donose bez prethodne najave, “zbunjuje građane”, istaknula je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u videoporuci. “Moramo jamčiti veću jasnoću i predvidljivost”, istaknula je.

Širenje pandemije, koja je europska gospodarstva gurnula u krizu, potaknulo je u ožujku val zatvaranja granica u EU-u i u Schengenskom prostoru, prijeteći slobodi kretanja, jednoj od glavnih stečevina europskog projekta.

Nakon djelomičnog ukidanja ograničenja početkom ljeta, porast broja zaraženih na nekim područjima doveo je do ponovnog uvođenja mjera.

Budući da zemlje primjenjuju različita mjerila za uvođenje ograničenja putovanja na neko područje, europsko izvršno tijelo predlaže da se sve klasifikacije temelje na trima razlozima: broju novozaraženih Covidom-19 na 100.000 stanovnika u dvotjednom razdoblju, na postotku pozitivnih testova od ukupnog broja testova napravljenih u sedmodnevnom razdoblju i na broju testova napravljenih na 100.000 stanovnika u sedmodnevnom razdoblju.

Komisija predlaže da Europski institut za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) svaki tjedan objavljuje zemljopisnu kartu Europe označavajući područja trima bojama (zelenom, narančastom i crvenom), ovisno o vrijednostima i da se podatci prikupljaju na regionalnoj razini.

Tako bi se crvenom bojom označavala područja gdje je broj novozaraženih Covidom-19 veći od 50 u dvotjednom razdoblju a postotak pozitivnih testova jednak ili veći od 3 posto, ili gdje ukupan broj zaraženih veći od 150 na 100.000 ljudi u dva tjedna. Područja za koja informacije nedostaju ili imaju broj testova koji se ocjenjuje nedovoljnim, bila bi “siva”. Samo za ta područja restrikcije bi mogle biti obvezne.

“Na zemljama članicama je da odluče kakve će mjere donijeti”, dodao je povjerenik za pravosuđe Didier Reynders na tiskovnoj konferenciji.

No “mi mislimo da se nijednom građaninu Unije ne bi smio uskratiti ulazak u neku europsku zemlju”, rekla je Ursula von der Leyen. “Umjesto toga, preporučamo vladama da primjenjuju testiranje ili karantenu. Testiranje bi trebalo biti prva opcija”.

Veleposlanici zemalja EU-a dogovorili su se na sastanku u srijedu da moraju djelovati koordinirano. No neke europske zemlje misle da su preporuke Komisije preambiciozne.

Madžarski premijer Viktor Orban glatko je odbio kritiku EK-a zbog zatvaranja svojih granica.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori