Ljubić: Još važe neki zakoni iz Herceg-Bosne, ona je ugrađena u temelje BiH

Vrijeme:1 min, 36 sec

Ljubić je komentirao žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. studenoga.

Još su u Bosni i Hercegovini na snazi pojedini zakoni koji su doneseni za vrijeme Hrvatske republike Herceg-Bosna. HRHB je ugrađena kroz Dejtonski sporazum u temelje suvremene BiH, kazao je za N1 predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, Božo Ljubić.

Ljubić je komentirao žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima za lokalne izbore u BiH, koji će biti održani 15. studenoga.

U žrijebu su sudjelovala 543 politička subjekta, od čega 129 političkih stranaka, 333 nezavisna kandidata, 72 koalicije i devet nezavisnih listi kandidata.

”Rekao bih da tu ima koalicija i stranaka koje istinski izlaze na izbore sa namjerom da dobiju mandate. Vjerujem da ima i onih koje su stranke prijavile iz taktičkih razloga, da bi dobile više promatrača na izborima, što je također legitimno”, kazao je dodajući da je HNS osporio legalnost i legitimnost SIP-a zbog načina na koji je oformiran.

”Mi smo mnoge stvari kao predstavnici Hrvata osporavali, ali smo morali živjeti s tim. Stranke HNS-a će izaći na ove izbore spremne i vjerujem da ćemo polučiti rezultat barem na razini koje smo imali ranije”, istaknuo je.

Iz godine u godinu, od izbora do izbora legitimitet komisije je doveden u pitanje, kredibilitet poljuljan. No, Ljubić dodaje kako će izbori biti provedeni u demokratskom ozračju.

”Problem Bosne i Hercegovine je mnogo dublji nego što je SIP. Problem se tiče fundamentalnih odnosa i zbog toga SIP, umjesto da bude jedan tehnički organ, kao što je u drugim državama, ona biva u fokusu. Postoji realan i opravdan strah da će SIP u nekoj budućoj situaciji, poput izbora u 2022. godine, a ja ne vjerujem da će se do tada izmjeniti Izborni zakon, mogla odigrati neku presudnu ulogu. Zbog toga problematiziramo rad SIP-a”, kazao je Ljubić.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)