Dalić: Hrvatska uskoro ostaje bez Modrića, Rakitića, Lovrena, Perišića i Vide

Vrijeme:4 min, 14 sec

Hrvatska nogometna reprezentacija doputovala je u Porto gdje u subotu protiv Portugala igra premijernu utakmicu u drugom izdanju Lige nacija. Poslije deset mjeseci reprezentacija je na početku nove natjecateljske sezone, piše Index.hr.

”Kad se reprezentacija okupi uvijek je dobra atmosfera, veselo je, dečki su raspoloženi, svima nam je to nedostajalo. Ponovno smo na okupu poslije deset mjeseci, koristimo to vrijeme za pripremu, za rad, da se ponovno složimo kao i prije. Dečki su željni rada i treniranja, u reprezentaciju su došli puni volje i motiva”, kaže izbornik Zlatko Dalić, koji je itekako svjestan zahtjevnih uzastopnih ispita protiv Portugala i Francuske.

Nije moglo teže na početku

”Nije moglo teže odmah na početku, igramo protiv dva najjača protivnika, protiv europskih i svjetskih prvaka i to na njihovim terenima, a mi u ovom trenutku baš nismo u idealnom stanju za takve utakmice. Naravno, nema tu ničije krivnje, situacija je takva kakva je. Većina je igrača na okupljanje došla s godišnjih odmora, nekolicina njih je počela pripreme, a manjem dijelu je počelo prvenstvo. Po tom pitanju, dakle, imamo dosta šarenu situaciju i bit će nam jako teško. Pred nama su zahtjevne utakmice i morat ćemo biti na vrlo visokoj razini ako želimo napraviti dobar rezultat. Ja to očekujem, ali, ponavljam, neće biti lako. Pogotovo zato što nismo spremni u fizičkom smislu, a možemo koristiti samo po tri izmjene. Prema tome, morat ćemo i u tom smjeru biti jako oprezni.”

Hrvatska je hendikepirana izostankom dvojice bitnih igrača, kapetana i dokapetana Luke Modrića i Ivana Rakitića, uloge koje će preuzeti neki novi, mlađi igrači.

Dolazak mlađih igrača je neminovnost

”Puno će nam nedostajati igrači kojih nema, pogotovo dva kapetana i to za nas jest hendikep, međutim u nekoj skoroj budućnosti Hrvatska će biti bez Modrića, Rakitića, Perišića, Lovrena, Vide… I doći će vrijeme da neki drugi igrači preuzmu njihove uloge. Stoga je ovo idealna šansa da se oni za to pripreme, da dobiju priliku igrati utakmice. Bit će nam teško bez Luke i Ivana, vi znate koliko sam osjetljiv na igrače koji su sa mnom u reprezentaciji od prvog dana i koliki je moj respekt prema njima, ali takva je situacija. Mislim da je ovo idealno vrijeme da mladi igrači koji igraju izvrsno u svojim klubovima dobiju priliku igrati za reprezentaciju jer će uskoro oni biti nositelji igre i zamijeniti starije igrače. To je neminovno.”

Izbornik je puno pažnje posvetio protivnicima koji iziskuju maksimalan angažman cijele momčadi.

”Već sam rekao, nismo u takvom fizičkom stanju da bismo mogli tijekom cijele utakmice igrati visoki presing i ganjati protivnike po terenu. U tom segmentu igre morat ćemo miksati, u jednom razdoblju biti u bloku pa se pokušati brzo otvoriti, a kada to bude moguće odlučiti se na visoki presing. Tijekom igre se moramo znati odmoriti, imati posjed lopte, jer neće biti dobro ako budemo stalno jurili po terenu, za to u ovom trenutku nismo spremni. Međutim, imamo kvalitetu da možemo sačuvati loptu, pogotovo u veznom redu, razvijati igru kroz kvalitetan pas. Morat ćemo biti kompaktni i homogeni, ako u tome uspijemo, možemo očekivati dobru igru i rezultat. Nadam se da će momčad odgovoriti svim zahtjevima.”

Neće biti dobro ako se fokusiramo samo na Ronalda

Naravno da na spomen Portugala svi u prvi plan ističu Cristiana Ronalda, što je u određenoj mjeri nepravedno prema momčadi koja je prejaka da bi se o njoj govorilo isključivo u kontekstu jednog od najboljih igrača svih vremena.

”Naravno da je Cristiano Ronaldo jedan od najboljih igrača na svijetu, strijelac koji uvijek daje sve od sebe, uvijek fizički besprijekorno spreman, igrač koji u svakom trenutku može napraviti prevagu i postići gol iz bilo koje situacije. Moramo s njim biti jako oprezni, ali, s druge strane, Portugal je aktualni europski prvak i osvajač Lige nacija i ima niz kvalitetnih igrača koji mogu stvarati probleme. Neće biti dobro ako se fokusiramo samo na Cristiana Ronalda, Portugalci imaju dobar stil igre, uigrani su, imaju šablone, rotaciju u veznom redu, puno se ubacuju prema naprijed, pogotovo igrači iz zadnje linije… To moramo spriječiti, Ronaldo jest najopasniji igrač, ali nije jedina opasnost u portugalskoj momčadi.”

Mi smo drugi na svijetu

Nastupi u Ligi nacija istodobno iziskuju odgovornost prema rezultatu i nude priliku za dokazivanje igračima koji dosad nisu bili u najužim izbornikovim kombinacijama.

”Mi uvijek igramo na rezultat i to uvijek mora biti tako kad je u pitanju hrvatska reprezentacija. Hrvatska uvijek mora tražiti pobjedu bez obzira s kim igrala, ali Liga nacija će nam poslužiti i kao dobra priprema za Europsko prvenstvo. Pokušat ćemo kroz te utakmice provjeriti i dobiti neke igrače i u tom smislu potpuno spremni dočekati europsku smotru. To je naš glavni cilj, ali nemamo puno vremena za uigravanje nekih novih varijanti u našoj igri. Zajedno smo tek nekoliko dana, bit će vremena probati neke stvari kad dođu prijateljske utakmice, u ovom trenutku moramo gledati da napravimo dobar rezultat i da se iz Portugala i Francuske vratimo s dobrim rezultatima. Ponavljam, bit će izuzetno teško i zahtjevno, protivnici su u ovom trenutku najopasniji, ali i mi smo drugi na svijetu”, zaključio je Dalić.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Šport/Hrvatsko nebo

Odgovori