SAD: Ubrzavaju se pripreme za distribuciju cjepiva prije predsjedničkih izbora

Vrijeme:1 min, 30 sec

 

Američke zdravstvene vlasti zatražile su od saveznih država da pripreme masovnu distribuciju cjepiva za koronavirus do početka studenog, što pada uoči predsjedničkih izbora, navodi se u pismu poslanom guvernerima koji je agencija France Presse dobila na uvid.

Američki instituti za prevenciju i suzbijanje bolesti (CDC) “traže” da države “što prije” učine sve kako bi centri za distribuciju budućeg cjepiva bili “potpuno operativni do 1. studenog 2020.”, piše njihov ravnatelj Robert Redfield u pismu koje je prošli tjedan poslao saveznim državama.

Čelnik CDC-a spominje napose ukidanje administrativnih restrikcija, izdavanje dozvola i licencija.

Ovo je još jedan znak da je utrka za cjepivo u punoj brzini diljem te zemlje koja je najteže stradala u pandemiji.

Zdravstvene vlasti se “ubrzano pripremaju za masovnu distribuciju cjepiva za Covid-19 u jesen 2020.”, ističe Redfield u pismu.

Predsjednik Donald Trump, kandidat za drugi mandat na izborima 3. studenog, rekao je prošli tjedan da će Sjedinjene Države imati cjepivo “ove godine”.

Premda je nekoliko cjepiva u fazi kliničkog ispitivanja, nije sigurno hoće li ijedno biti djelotvorno i sigurno, ali se vlasti već sad pripremaju za eventualnu distribuciju kako bi uštedjele dragocjeno vrijeme.

U dokumentu koje je objavio New York Times i koje je poslano lokalnim zdravstvenim vlastima isti dan kad i pismo ravnatelja CDC-a, razrađuju se tri scenarija ovisno o razvoju “cjepiva A” i “cjepiva B”. Čini se da potonja odgovaraju cjepivima na kojima rade Pfizer i Moderna, piše američki dnevnik. SAD je od ovih kompanija naručio milijune doza.

“Niže opisane scenarije države i mjesno pravosuđe trebaju iskoristiti za razvoj operativnog plana za rano cijepljenje protiv Covida-19 jer će opskrba cjepivom biti ograničena”, obrazlaže se u dokumentu.

U njemu se potanko opisuju uvjeti njihova skladištenja i navodi tko se prvi treba cijepiti, a to su zdravstveni radnici.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori