Mostarski Srbi ujedinili SNSD i SDS kako bi ušli u Gradsko vijeće

Vrijeme:6 min, 29 sec

Ovu koaliciju su podržali i u izborni stožer ušli predstavnici svih srpskih udruga iz Mostara kako bi okupljeni oko zajedničkog cilja konačno došli do legitimnih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara te prvi put nakon rata dobili svoje legitimne predstavnike.

Nužda, zajednički cilj i traganje za određenim pravima, može dovesti za isti stol i svrstati na istu izbornu listu dojučerašnje ljute političke suparnike. Pravi primjer za to je mala srpska zajednica u Mostaru, kojoj je uspjelo pod isti stijeg, u zaštiti i obrani prava Srba u Mostaru i dolini Neretve, staviti najjače političke rivale Srba u BiH, predstavnike SNSD-a i SDS-a.

Teško da bi u RS-u bilo kome to pošlo za rukom, ali su malobrojni mostarski Srbi shvatili kako im jedini izgled za političko djelovanje i konačno dobivanje Ustavom zajamčenih prava leži upravo u jedinstvu. Napokon je sazrelo vrijeme za postizanje jedinstva djelovanja, koje će osobne i stranačke interese podrediti višem cilju, opstanku i ostanku Srba u Mostaru i Hercegovini, kao i borbi za njihova prava kroz legitimne predstavnike.

Jesu li Srbi u Mostaru politički dorasli tome, pokazat će rezultati lokalnih izbora 20. prosinca. U Mostaru sada živi oko 4000 Srba, a prema popisu iz 1991. godine, u ovom gradu živjelo je 23.846 Srba, što je oko 18% ondašnjeg stanovništva grada na Neretvi.

Zajednički nastup

Nakon rata u prvom Gradskom vijeću Grada Mostara Srbi su imali pet predstavnika, ali koji su uglavnom dolazili iz bošnjačkih i hrvatskih stranaka. Nakon toga, rješenjem nametnutim od tadašnjeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna, kvota srpskih mjesta u Gradskom vijeću spuštena je na četiri.

Konačno, u posljednjem sazivu Gradskog vijeća od 2008. godine bilo je petero Srba, ali su oni svi bili s lista SDA, HDZ-a, SDP-a i NSRZB-a. Kad je riječ o mehanizmu nacionalnog interesa, on svakako postoji u Gradskom vijeću Mostara, ali nikad nije korišten kada su u pitanju Srbi. Na taj su način mostarski Srbi uskraćeni za mnoštvo prava i pozicija koje im po Ustavu pripadaju.

Tu je pitanje proračuna i raspodjele sredstava, održivog povratka, infrastrukture u povratničkim srpskim naseljima pa napose i konstitutivnosti Srba. Srbi iz Mostara na predstojeće lokalne izbore, koji će se održati u prosincu 2020. godine, izlaze s jedinstvenom listom pod nazivom “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“. Kako su nam rekli iz izbornog stožera jedinstvene srpske liste, na sastanku koji je održan 27. kolovoza u Mostaru, formiran je zajednički izborni stožer na čijem čelu je glavni tajnik SNSD-a Luka Petrović.

Izborni stožer načinjen je od predstavnika stranaka SNSD-a i SDS-a te sedam članica udruga koje čine Koordinaciju Srba Mostara. Srpsku listu “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” prijavila je koalicija SNSD i SDS, a koalicijski sporazum potpisali su 30. kolovoza predsjednici ovih stranaka Milorad Dodik i Mirko Šarović.

Ovu koaliciju su podržali i u izborni stožer ušli predstavnici svih srpskih udruga iz Mostara kako bi okupljeni oko zajedničkog cilja konačno došli do legitimnih predstavnika u Gradskom vijeću Mostara te prvi put nakon rata dobili svoje legitimne predstavnike.

Na spomenutom sastanku izbornog stožera koalicije “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“ posebno je istaknuto jedinstvo te okupljanje oko zajedničke liste i zajedničke borbe za bolji život u Mostaru. Važno je istaknuti i to kako je upućen poziv svim Mostarcima, ma gdje bili, kako bi se uključili u aktivnosti i podržali zajedničku srpsku listu.

Liste još nisu formirane

Jedinstvena srpska lista, kako su potvrdili iz izbornog stožera, očekuje dobre izborne rezultate na predstojećim lokalnim izborima te sudjelovanje u novoj budućoj vlasti Grada Mostara. Drugim riječima, Srbi u Mostaru žele biti svoji, a ne zauzimati bilo čiju stranu, već da jednostavno pridonesu boljem životu i atmosferi u Mostaru za sve narode i građane koji žive u ovom gradu.

To je glavni cilj koalicije, iako liste još uvijek nisu posložene i formirane, te se još uvijek ne zna koje će osobe konkretno biti nositelji izborne kampanje za predstojeće lokalne izbore. Sigurno je samo to kako će postojati kandidati i za gradsku listu i za gradska područja.

Pri tome u realizaciji svojih ciljeva jedinstvena srpska lista računa na nesebičnu potporu dijaspore, primarno one iz Srbije i Crne Gore, a koji se za izbore mogu registrirati do 6. listopada. Oni će na taj način najbolje pomoći da se u Mostaru, u njegovu budućem političkom životu, pojave neke nove snage i neka nova lica koja će omogućiti Srbima da dobiju svoje predstavnike i potreban glas u Gradskom vijeću. Iako su postojale izvjesne kalkulacije na temelju prethodnih izlaznosti na izborima, srpskoj listi “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” trebalo bi za postizanje njihovih ciljeva minimalno 1600 do 2000 glasova (ako bi izlaznost bila 55 – 60%). No, s obzirom na važnost ovih, mogli bismo reći povijesnih izbora (jer se izbori u Mostaru održavaju nakon 12 punih godina) iz ove koalicije očekuju dosta veću izlaznost, pa će time biti potreban i veći broj glasova.

Za realizaciju cilja o ulasku u Gradsko vijeće bit će potrebno osigurati najveći broj glasova iz dijaspore. Nužna je također i pomoć iz RS-a i Srbije, kako u logistici tako i u novcu. Kad je riječ o predstavnicima, cilj je ove koordinacije dobiti bar jednog predstavnika u Gradskom vijeću, a s eventualna dva položaj Srba u Mostaru mogao bi se značajno promijeniti nabolje, nadaju se iz koalicije.

Sigurni su kako će i na listama hrvatskih i bošnjačkih stranaka nesumnjivo i ovog puta biti srpskih imena te su jako dobro svjesni kako ne mogu utjecati na to, ali zato mogu pozvati sve Srbe, kao i sve druge građane Mostara koji misle da se svačiji glas treba čuti u Gradskom vijeću, da podrže njihovu listu.

Ideja boljeg Mostara

Sam naziv liste “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar” simbolizira poziv na jedinstvo koji nije upućen samo Srbima, već je riječ o pozivu svim građanima ovog grada kako bismo se svi okupili oko ideje za bolji Mostar. Kako nam je kazao Mladen Krnjeušić, predsjednik SNSD-a Grada Mostara, raspodjela pozicija trenutačno je takva da je jako malo Srba zastupljeno u institucijama na svim razinama. – U ovom slučaju jedinstvo je bez alternative, nas je malo da bismo se dijelili. Lista još nije formirana i svi će sudjelovati u njezinu kreiranju, od SNSD-a, SDS-a pa do srpskih udruga i svi ćemo se usuglašavati. O listama bi moglo biti riječi na idućem sastanku izbornog stožera koalicije – potvrdio je Krnjeušić. Sonja Žarković iz mostarskog SDS-a kazala je kako je jedinstvena lista “Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar“ jedinstvena prilika da Srbi dobiju svoje legitimne predstavnike koji će se kroz Gradsko vijeće znati uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima, a koji do sada nisu ili su bili slabo rješavani. Predrag Šupljeglav iz Koordinacije Srba Mostara istaknuo je važnost pomirenja animoziteta na više razina kako bi se postigao cilj za opće dobro Srba u dolini Neretve. “Ovo je savršena prilika da uz adekvatnu izlaznost dođemo u priliku za ulazak u Gradsko vijeće te na taj način sudjelujemo u kreiranju i praćenju izvršenja proračuna. Ako naš predstavnik uđe u Gradsko vijeće, mi ćemo dobiti priliku i druge senzibilizirati da ozbiljno shvate probleme Srba u Mostaru. Na taj način otvorena su i vrata za još snažniju pomoć iz RS-a i Srbije”.

Kako god bilo, recept jedinstvenog nastupa mostarskih Srba mogao bi postati model na koji bi se mogle ugledati druge malobrojne zajednice u raznim općinama u oba entiteta. Ovakav pristup u najmanju ruku onemogućava pogubno rasipanje glasova kakvom smo svjedočili u slučaju crnogorskih Hrvata prije nekoliko dana na crnogorskim izborima.

U konačnici, da bi ovaj jedinstveni pristup uspio, potrebno je prije svega disciplinirati birače da se registriraju i glasuju. Za mostarske Srbe i njihovu želju za predstavnikom u Gradskom vijeću presudno je kakav će odziv imati dijaspora jer srpskih glasača za Mostar više je izvan Mostara nego u njemu, piše Večernji list.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)