NEIZVJESNA ŠKOLSKA GODINA: Roditelji u Hrvatskoj masovno traže ispričnice kako djecu ne bi slali u školu

Vrijeme:56 sec

Nekoliko dana uoči početka vrlo neizvjesne školske godine, roditelji u Hrvatskoj masovno od obiteljskih liječnika traže opravdanja na osnovu kojih će njihovo dijete nastavu pratiti online, od kuće umjesto u školi.

Traže ih slijedom upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva koji propisuju da je za svaku izrazito osjetljivu osobu, bilo nastavnika ili učenika, kao i za osobu koja dijeli kućanstvo s izrazito osjetljivom osobom, potrebno pojedinačno razmotriti situaciju uzimajući u obzir aktualne epidemiološke okolnosti, te da odluku donosi liječnik primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetci su izostanci učenika dužih od mjesec, a o njima odlučuje liječnik školske medicine.

-Već smo zatrpani pitanjima roditelja o mogućnostima oslobođenja od nastave, neovisno o tome koliko su razlozi realni. Traže se opravdanja za djecu čiji član obitelji boluje od multipleskleroze, astme, artroze kuka, povišenog očnog tlaka… Definicija vulnerabilnih skupina vrlo je široka – poručuje Ines Balint iz koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Definicija vulnerabilnih skupina, napominje nadalje, podrazumijeva mentalne probleme, maligna oboljenja, invalidne osobe, kronične bolesnike, starije i nemoćne, osobe s PTSP-om, s problemima u psihofizičkom razvoju, djecu bez roditeljske skrbi.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori