Granice i dalje ostaju zatvorene za BiH državljane

Vrijeme:1 min, 3 sec

Veleposlanici zemalja članica Europske unije će sutra na sastanku u Bruxellesu razmotriti privremene restrikcije uvedene na putovanja u EU i moguće ukidanje tih mjera.

Pred ovaj sastanak, Tanjugu je u diplomatskim izvorima u Bruxellesu rečeno da se ne očekuje da će popis zemalja doživjeti promjene, odnosno, da će se na njoj ponovo naći Srbija ili BiH.

U diplomatskim izvorima u Bruxellesu navodi se kako je, iako poboljšana, epidemiološka situacija u Srbiji još ne ispunjava zacrtane kriterije Vijeća EU kada je riječ o broju inficiranih na 100.000 stanovnika, a koji bi trebao biti oko 16 odnosno ispod 25.

U Bosni i Hercegovini se ne može govoriti o nikakvom poboljšanju zadnjih tjedana.

Kao traženi kriteriji, prilikom otvaranja vanjskih granica EU prema trećim zemljama, uzima se epidemiološka situacija u posljednjih 14 dana, koja bi trebala biti ista kao prosjek ili bolja od prosjeka EU.

Na popisu zemalja van EU čijim državljanima je dopušteno putovanje su: Australija, Kanada, Gruzija, Japan, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Urugvaj i Kina, koja je uvjetovana reciprocitetom.

Podsjetimo, veleposlanici zemlja članica EU odlučili su krajem srpnja da ne vrate Srbiju i BiH na popis zemlja kojima je na osnovu “bolje ili slične epidemiološke situacije” dopušteno putovanje u EU.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori