DEKOVIĆ ZA HMS: Hrvate u Crnoj Gori prati sudbina Hrvata u BiH, vama su predstavnika izabrali Bošnjaci, a nama lidera HRS-a Srbi

Vrijeme:4 min, 44 sec

 

Predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković
Na pitanje kako su Hrvati doživjeli rezultate nedjeljnih izbora u Crnoj Gori, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković kaže u intervju Hrvatskom Medijskom Servisu kako izgleda da crnogorske Hrvate prati sudbina bosanskohercegovačkih predstavnika hrvatskoga naroda.

-Predstavnika hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini izabrali su Bošnjaci, a lidera Hrvatske reformske stranke, koji je također rođen u Bosni, izabrali su Srbi u Crnoj Gori, otkriva Deković za HMS.

Razgovarao: Branimir Galić, Hrvatski Medijski Servis

Podsjetimo, Hrvati su mogli biti “jezičak na vagi” čiji je jedan zastupnik u Skupštini Crne Gore mogao presuditi tko će formirati vlast u Crnoj Gori. No, kako su se na izborima pojavile dvije stranke s hrvatskim predznakom- Hrvatska građanska inicijativa koja je osvojila 0,27% (1.115), i Hrvatska reformska stranka 0,13 posto, odnosno 532 glasova, Hrvati su ostali bez zastupnika u crnogorskom parlamentu.

– Konzekvence ovog čina nisu samo gubitak hrvatskoga mandata u Skupštini Crne Gore, već se drastično reflektiraju i na sastavljanje buduće vlasti u Crnoj Gori, te je ovaj čin doveo do toga da jedino hrvatski narod nema svojega predstavnika u Parlamentu, kaže Deković za Hrvatski Medijski Servis.

HMS: U priopćenju Hrvatskog nacionalnog vijeća ste kazali da su ego i taština krivi za činjenicu što su Hrvati s dvije liste izišli na izbore i zbog toga ostali ispod izbornog praga. Možete li detaljnije pojasniti tu tezu?

DEKOVIĆ: Ego i taština tri, već sad, slobodno možemo reći, starije gospođe, koje su bile na funkcijama u Hrvatskoj građanskoj inicijativi, nisu uspjeli prepoznati razlog zbog kojega im se približila osoba za koju u Boki kotorskoj znaju da je preletjela 90-tih iz Zemunika, preko Beograda, Podgorice, do Tivta i koja se glasa patetičnim pjevom vrlo umilno, ali perje kojim je prekrivena i koje je crne boje odaje pticu koja se zove KOS. Hrvatsko nacionalno biće je samo po sebi, bez obzira na ogromno kulturno blago koje je unijelo u crnogorsku državnost, na razini biološke upitnosti, i to je razlog zbog kojega Hrvati ne mogu ići u dvije kolone. Problem je puno veći nego što se čini na prvi pogled jer je Ministarstvo javne uprave registriralo novu stranku pod hrvatskim imenom, a na čijoj listi ima 5 Hrvata. Radi pojašnjenja koliko je ovaj čin neprirodan, navodimo analogiju da je to kao kada bi Hrvati iz Boke osnovali srpsku stranku i tražili za svoj opstanak potporu iz Beograda.

HMS: Znate li kakvi su motivi formiranja te stranke i stoji li teza da je hrvatska razjedinjenost presudno utjecala da rezultate izbora u Crnoj Gori?

DEKOVIĆ: Srbi su, svakako dominantno, napravili ovu stranku, i to oni koji dosad nisu izlazili na izbore, jer nisu imali dovoljno radikalnih predstavnika, a sada su bili motivirani činom razbijanja jedinstva hrvatskoga naroda u Crnoj Gori. Osnovne motive smo razjasnili, a pozadinske i perfidnost je potrebno još obrazložiti. Prilikom formiranja svih političkih stranaka, meni poznatih, organizira se konstitutivni ili izborni sabor. Kad se organizirala Hrvatska građanska inicijativa, prvi puta nakon 70 godina u Tivtu ispod hrvatskog barjaka na intoniranju hrvatske himne 450 ljudi je stajalo mirno s rukom na srcu, što je popratila i Hrvatska radiotelevizija. Hrvatska reformska stranka, nažalost, u svom sastavu , odgovorno tvrdim, nema pet članova koji će stajati mirno dok se intonira hrvatska himna, ili im ne bi bilo drago, da im, ne daj Bože, ostane zabilježena njihova fotografija ispod hrvatskoga stijega. Pozivam HRS na provjeru mojih navoda i još jednom pozivam one koji su ih registrirali da razmotre ove činjenice.

HMS: Mislite li da će pobjeda oporbe koju predvode prosrpski orijentirane stranke utjecati na položaj kakav trenutno imaju Hrvati u Crnoj Gori?

DEKOVIĆ: Oporba koja je pobijedila na ovim izborima je toliko ideološki suprotstavljena između sebe da već samo dan nakon izbora nude da se formira ekspertska vlada. Dakle, mi u HNV-u iz toga iščitavamo da su svjesni nemogućnosti ideološke pomirbe unutar pobjedničke koalicije. Također, ako se već dan nakon izbora nudi ekspertska vlada, izbori su u tom slučaju izlišni, a još je čudnije da bi u ovakovoj situaciji te eksperte ipak morala postaviti politika.

HMS: Kakva su vam očekivanja od rada nove Vlade CG koju će izvjesno formirati dojučerašnja oporba, očekujete li značajnije promjene u odnosu prema europskim integracijama i članstvu u NATO savezu?

DEKOVIĆ: Magistralni put Crne Gore je zacrtan članstvom u NATO- u i otvaranjem svih poglavlja za pristup EU- u. Crna Gora, i da je puno veća, mora poštivati sve međunarodne akte koje je potpisala, i u to smo duboko uvjereni da će biti tako. Međutim, isto tako smo mišljenja da Crnu Goru, ako ova i ovakva oporba, preuzme, kojim slučajem, cijelu vladu, već iduće godine očekuju nove izbore. U predizbornom vremenu su obećavali puno i nerealno, a svjesni nemogućnosti ispunjenja danih obećanja, samo dan nakon izbora nude ekspertsku vladu kako bi pokušali sa sebe, u vremenima koja dolaze, skinuti odgovornost za situaciju u zemlji.

HMS: Kakav je položaj Hrvata u Crnoj Gori općenito te kako su Hrvati doživjeli rezultate nedjeljnih izbora?

DEKOVIĆ: Položaj Hrvata, ako se referiramo na posljednjih 80 godina, u doba komunizma, i od 90. tih do danas, neusporedivo je bolji. Posljednje hrvatsko kulturno društvo utrnulo je sa svojim radom 1941. godine na prostorima današnje države Crne Gore, i tek je 1998. jedno od njih obnovljeno. Nakon toga, Hrvati osnivaju niz hrvatskih kulturnih društava, po prvi puta u povijesti hrvatsku političku stranku i prvi u Crnoj Gori koriste zakonsku mogućnost za osnivanje Hrvatskoga nacionalnog vijeća. Lojalnost Crnoj Gori, državi u kojoj živimo, ali isto tako, uspostavljajući najtješnje veze s RH, pozicionirali smo se tako da imamo svojega predstavnika i u izvršnoj i u zakonodavnoj vlasti, pa sve niže do vijećnika u Tivtu i Kotoru.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori