Europska unija pozvala Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji

Vrijeme:1 min, 8 sec

Šef europske diplomacije Josep Borrell pozvao je Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji i da “poštuje demokratsko pravo” naroda u toj zemlji.

– Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora poštovati želje i demokratski izbor bjeloruskog naroda – rekao je Borell novinarima nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno izjavio da je spreman uputiti svoje snage u susjednu Bjelorusiju ako se u toj zemlji pogorša situacija.

Borell je podsjetio da je od ruskih dužnosnika u nekoliko navrata čuo da ono što se događa u Belorusiji predstavlja unutarnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje.

– Nadam se da to važi i za samu Rusiju – rekao je visoki dužnosnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost novinarima poslije sastanka šefova diplomacije EU u Berlinu.

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Bjelorusiju ako se pogorša situacija sa protestima građana koji osporovaju predsjedničke izbore održane 9. kolovoza.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borel je rekao da se trenutno na crnom popisu nalazi oko 20 osoba i da će još osoba biti dodano na tu listu narednih dana.

Među njima će biti visoki dužnosnici Bjelorusije. Borell nije odgovorio na pitanje je li na popisu predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri tjedna suočava sa do sada neviđenim valom prosvjeda u zemlji.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)