Turska mornarica će održati nove mornaričke vježbe na rubu svojih teritorijalnih voda u Sredozemlju

Vrijeme:3 min, 5 sec

PONOVNI RAST NAPETOSTI

Turska je najavila u četvrtak nove mornaričke vježbe blizu svojih obala te je optužila Francusku za “maltretiranje” dok se sukob po pitanju sredozemnih energetskih bogatstava pretvara u mrtvu vojnu trku.

Turska mornarica rekla je da će održati “vježbe gađanja” na rubu svojih teritorijalnih voda u sjeveroistočnom kutu Sredozemnog mora sljedeći utorak i srijedu.

Ministar obrane Hulusi Akar rekao je da su bušotine “sekundarno povezane” i da se direktno ne tiču kontroverzne turske potrage za prirodnim plinom zbog čega su u sukobu s Grčkom i EU.

Dvije članice NATO-a održavaju suparničke ratne igre u sukobu koji bi mogao ugroziti pristup Europe velikim energetskim zalihama i dodatno destabilizirati ratom uništenu Libiju i dijelove Bliskog Istoka.

Američki predsjednik Donald Trump razgovarao je s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom i turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u srijedu – što je bilo njegovo prvo miješanje u prijepor koji bi mogao eskalirati.

Turski ministar obrane nije rekao hoće li Oruc Reis, turski istraživački brod i njegove popratne mornaričke fregate u četvrtak napustiti vode koje svojata Grčka, kao što je planirano, prenosi Hina.

No upozorio je: “Nema ni roka ni ograničenja” turskim vježbama i istraživanju istočnog Sredozemlja.

“Provodit će se onoliko koliko je potrebno… Ustrajni smo da zaštitimo svoja prava.”

Pokušaji posredovanja Njemačke i Trumpa

Pokušaji Njemačke da umiri retoriku i pokrene razgovore zasad su bili neuspješni.

Njemački ministar vanjskih poslova, Heiko Maas, koji je proveo nekoliko posljednjih dana pokušavajući pokrenuti dijalog između Atene i Ankare, pozvao je da se okončaju vojni manevri u istočnom Sredozemnom moru.

“Trebamo diplomatsko rješenje za ovaj sukob… Nitko neće riješiti ovaj sukob vojnim brodovima u istočnom Sredozemlju”, rekao je u Berlinu.

Ranije u četvrtak, njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da je spor koji uključuje NATO partnere Tursku i Grčku “duboko zabrinjavajući.”

“Njemačka je pokušavala doprinijeti deeskalaciji”, dodala je.

EU ministri vanjskih poslova pozabavit će se krizom u Berlinu u četvrtak, dok je Trump opipao puls obiju strana kroz svoju rundu telefonske diplomacije.

Bijela kuća rekla je da je Trump “izrazio zabrinutost zbog pojačanih tenzija između NATO saveznica Grčke i Turske.”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je kasnije da je Atena “spremna za značajnu deeskalaciju – no pod uvjetom da Turska odmah obustavi provokativne radnje.”

Erdogan je već odbacio mogućnost dogovora o preduvjetima prije nego što je i razgovarao s Grčkom.

Tursko predsjedništvo reklo je da je Erdogan “podsjetio Trumpa da naša zemlja nije ta koja stvara nestabilnost u istočnom Sredozemlju.”

Erdogan je “naglasio da je Turska poduzela konkretne korake što dokazuje da je zainteresirana za smanjenje tenzija i za dijalog”, reklo je predsjedništvo.

S europske strane, Grčku podupire vojno moćna Francuska.

Francuske frigate i borbeni avioni pridružili su se u srijedu grčkim ratnim igrama – uključujući Italiju i Kretu – dok je Turska priredila manje demonstracije sile u blizini američkog mornaričkog broda.

Francuska intervencija djelomično je uznemirila Tursku.

“Vrijeme maltretiranja je gotovo. Ne možete nas prisiliti da djelujemo na određeni način pomoću maltretiranja”, Akar je poručio Francuskoj u televizijskom intervjuu.

“Prazan je san misliti o sprječavanju ili promjeni aktivnosti Turske ili turskih vojnih sila”, rekao je o francuskoj vojnoj prisutnosti u regiji.

Akar je također apelirao na Grčku da se prestane skrivati iza Francuske te je rekao: “Kao Turska i Grčka moramo riješiti svoje probleme razgovorom… Kažemo da trebamo razgovarati, trebamo dijalog i želimo rješenje.”

U međuvremenu, djeluje da je EU podijeljena po pitanju svoga odgovora.

Grčki plan da sankcionira Tursku propao je tijekom sastanka ministara vanjskih poslova EU-a na video konferenciji 14. kolovoza.

Turska je djelomično zadobila podršku južnoeuropskih zemalja koje bi bile najugroženije ako bi se Erdogan krenuo osvećivati Uniji.

Grčka će ponovno pokušati sa svojim planom na sastanku EU-a u Berlinu u četvrtak i petak.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)