Policija hvata migrante po USŽ i prebacuje ih u RS. Hoće li Džaferović sada kazati da je to nedopustivo?

0

Pripadnici MUP-a USŽ od jutros na području Bihaća i Cazina provode akciju prebacivanja migranata s prostora ove županije u Republiku Srpsku.

Kako javlja portal USK.info, u Bihaću je provedena akcija u zgradi Željezare, odakle su prebačena tri autobusa s migrantima, dok je u Cazinu riječ o 30-40 migranata.

Akcija, kako javlja spomenuti portal, traje od ranih jutarnjih sati.

Vlasti sada provode one mjere protiv kojih su se donedavno borili visoki bošnjački dužnosnici pa se ovdje može govoriti o dvostrukim mjerilima i licemjernoj politici, piše HMS.

Bošnjačkim dužnosnicima sada ne smeta što je USŽ donijela odluku o zabrani ulazaka migrantima u tu županiju, a sada idu i level više pa ih vraćaju na teritorij Republike Srpske. Kada je Republika Srpska vraćala migrante na područje USŽ-a onda je bošnjački mainstream pozivao na podizanje kaznenih prijava zbog, kako kažu, trgovine ljudima. Sada, kada je situacija obrnuta to im očito ne smeta.

Na tragu ovoga je i izjava Šefika Džaferovića, prvog bošnjačkog člana Predsjdništva BiH, stara samo šest dana. On je kazao da je nedopustivo da vlasti RS-a prevoze migrante iz tog entiteta u druge dijelove BiH.

-Nedopustivo je da vlasti bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, bez odluke državnih organa vrše prihvat i prijevoz migranata s područja tog entiteta u druge dijelove BiH. Pozivam ih da s tim odmah prestanu jer to može dovesti do raznih komplikacija. To nije dobro ni za koga u BiH – rekao je Džaferović prošle srijede.

Hoće li Džaferović sada kazati da je nedopustivo da vlasti USŽ bez odluke državnih tijela vlasti vrše prebacivanje migranata u druge dijelove BiH te ih pozvati da to ne čine? Ovdje se može govoriti o selektivno-licemjernoj bošnjačkoj politici koja tumači zakone BiH ad hoc i selektivno te se poziva na njih ili ih prešućuje, u ovisnosti od toga kako im odgovara.

S druge strane, dobro se sjećamo situacije od prošle godine kada je policija Hercegovačko-neretvanske županije zabranila dolazak migranata u ovu županiju tadašnji ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i bošnjački dužnosnici nazvali su to “državnim udarom” te zaprijetili kaznenim prijavama dužnosnicima MUP-a HNŽ, što ponovno nije slučaj u USŽ.

 

HMS.BA/ https://hms.ba/HRVATSKO NEBO

Facebook komentari

komentara