26. kolovoza 1995. – Franjo Tuđman u Splitu: “Što mi još preostaje da vam obećam?”

Vrijeme:57 sec

 

 

Dvadesetak dana poslije vojno-redarstvene operacije “Oluja” uspostavljena je željeznička veza između Zagreba i Splita. “Vlakom slobode” – 26. kolovoza 1995. godine ponovno je povezan hrvatski Sjever i Jug, što je izazvalo veliko oduševljenje diljem Hrvatske.

U tom povijesnom vlaku bili su predsjednik Republike doktor Franjo Tuđman, mnogi državni dužnosnici i stranački prvaci, prognanici te kulturni i javni djelatnici. Bili su to dani ponosa i slave, a predsjednik Tuđman je na svim postajama toga slavljeničkog puta obećavao i što brži povratak prognanika u svoje domove.

Osobito svečan je bio doček “Vlaka slobode” u kraljevskom gradu Kninu na čijoj se tvrđi od 5. kolovoza vijao hrvatski barjak. Goste su pozdravili vojnici Četvrte i Sedme brigade koji su svojim udarom na Knin zauvijek srušili velikosrpski mit o Velikoj Srbiji. Oslobađanje Knina Tuđman je ocijenio kao “stvaranje temelja za samostalnu i nezavisnu suverenu Hrvatsku za buduća stoljeća”.

Split s okolicom s oduševljenjem je pozdravio dolazak “Vlaka slobode”, a  nezaboravna scena dogodila se kada je Tuđman upitao: “Što mi preostaje da vam još obećam?” Splićani su odgovorili poklikom – Vukovar, koji je s Podunavljem bez žrtava, mirnim putem, uskoro vraćen pod hrvatski suverenitet.

 

Hrvatsko nebo

Odgovori