SDA traži da Oružane snage BiH osiguravaju granicu sa Srbijom

Vrijeme:1 min, 39 sec

Pozvali su hrvatske i srpske dužnosnike da prestanu s opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnoj razini kako bi se upravljalo migrantskom krizom.

SDA je u ponedjeljak je zatražila raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom kako bi se smanjio priljev ilegalnih migranata, te podjelu tereta migrantske krize na čitavu BiH.

U priopćenju objavljenom nakon sjednice proširenog vodstva Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu istaknuto je kako se ta stranka protivi da BiH postane ‘poligon za dugotrajno zadržavanje migranata’.

“Inzistiramo na angažiranju nenaoružanih pripadnika Oružanih snaga BiH, koji bi na istočnoj granici i migrantskim rutama trebali postaviti inženjerijske zapreke“, navode iz SDA.

Pri tome su izrazili očekivanje da se pojačaju kapaciteti granične policije, te da se druge policijske i sigurnosne agencije uključe u osiguravanje pograničnog područja.

Srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik ranije se usprotivio raspoređivanju vojnika na granici sa Srbijom.

Vodeća bošnjačka stranka je zatražila i da se teret migrantske krize rasporedi na cijelu BiH, a ne samo na područja na kojima su Bošnjaci većina.

Pozvali su hrvatske i srpske dužnosnike da prestanu s opstrukcijama u donošenju neophodnih odluka na državnoj razini kako bi se upravljalo migrantskom krizom.

„Licemjerno je da vlasti entiteta Republike Srpske i Milorad Dodik odbijaju sve odluke, od jačanja istočne granice do raspoređivanja migranata na cijelom teritoriju BiH, a da onda optužuju predstavnike bošnjačke politike kako žele da migranti ostanu u BiH”, navodi se.

Po njihovu stajalištu pozadina stajališta Republike Srpske je ‘islamofobna politika koja Bošnjake želi optužiti za sve sigurnosne probleme koje migrantska kriza donosi sa sobom’.

Unsko-sanska županija je najpogođenija migrantskom krizom budući se na njezinu teritoriju nalazi 10.000 ilegalnih migranata.

SDA se osvrnula i na istup srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića koji je bošnjačko vodstvo optužio na izazivanje kriza.

„Dakle, stvari stoje potpuno obrnuto – ne izazivaju Bošnjaci i SDA krize, niti nasrću na Srbiju i Srbe, nego krize izaziva Dodik nasrćući na BiH i Bošnjake, a Vučić ga u tome svojom šutnjom ohrabruje”, poručuju iz SDA.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)