Prijeti RS-u pozivajući se na ustavnopravni poredak, a podržava majorizaciju Hrvata i neprovođenje presuda Ustavnog suda

0

DVOLIČNA DŽAFEROVIĆEVA POLITIKA

Šefik Džaferović, prvi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je za N1 da Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet uz poruku ”da dobro povedu računa o tome”.

Govoreći o navodima da će tijekom pregovora Srbije i Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama, govora biti i o statusu Republike Srpske, gost N1 je naglasio da se radi o ”smišljenom pokušaju”.

”Radi se o smišljenom pokušaju da se poveže Bosna i Hercegovina i status bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska s budućim pregovorima Srbije i Kosova koji se trebaju dogoditi 2. rujna. I odmah da kažem da je to uzaludan posao i to se nikada neće dogoditi. RS i Kosovo nemaju ništa zajedničko, jedno što je zajedničko je to što je Miloševićev režim i u Bosni i Hercegovini i na Kosovu izvršio masovne zločine. Republika Srpska može biti samo administrativna jedinica unutar ustavnopravnog poretka Bosne i Hercegovine ili ne postojati kao entitet, neka dobro povedu računa o tome. Svako povezivanje BiH s pregovorima Srbije i Kosova vodi kompletnu regiju u destabilizaciju”, ispričao je Džaferović.

Potom je rekao da Srbija treba na djelu dokazati prijateljstvo prema Bosni i Hercegovini. Istaknuo je kako ne postoji nikakva poveznica između BiH s pregovorima Srbije i Kosova.

”To su odvojene stvari. Oni vole kazati da su jamac Daytonskog mirovnog sporazuma. Srbija je sudionica u ratu u BiH, ona je vršila agresiju i zbog toga je potpisnica. Obaveza koja iz Daytonskog mirovnog sporazuma za potpisnice Srbiju i Hrvatsku, obaveza je da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da ne poduzimaju nijednu radnju koja bi to ugrozila. Nemaju nikakva prava, a pogotovo ona prava koja oni u svakodnevnoj praksi imaju kazati ”, poručio je on.

Podsjećanja radi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić sastat će se sutra u Beogradu s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem.

Sastanak će biti održan u 10 sati u zgradi Generalnog tajništva predsjednika Srbije na Andrićevom vijencu.

Očekuje se da će na ovom sastanku biti govora o dokumentu koji je Dodik uputio Vučiću a u kojem se “ukazuje na antidaytonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH”. Dodik je rekao kako su na taj način željeli pokazati “da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republike Srpske i Kosova”.

Selektivni tumač ustavnopravnog poretka

S druge strane, prvi bošnjački član Predsjedništva Džaferović selektivno govori o ustavnopravnom poretku kada spominje Republiku Srpsku dok svjesno ignorira i podržava neprovođenje presuda Ustavnog suda BiH kojim bi se omogućilo legitimno političko predstavljanje Hrvata da svim administrativnim razinama (domovi naroda i Predsjedništvo BiH), piše HMS.

Tek kada presuda Ljubić, ali i ostale presude domaćih i međunarodnih sudova budu ispoštovane i implementirane moglo bi se govoriti o nediskriminirajućem ustavnopravnom poretku koji jamči jednaka kolektivna prava svim konstitutivnim narodima, a nakon toga bi se relaksiranije moglo pristupiti i poboljšanju stanja individualnih ljudskih prava u BiH.

Sve dok se bošnjački dužnosnici u BiH budu postavljali u poziciju u kojoj se pokušavaju predstavljati kao reprezenti bh. politike i oni koji imaju pravo arbitriranja o svim međunarodnim pitanjima bez konzultacija i dijaloga s političkim predstavnicima Hrvata i Srba BiH neće ostvariti nikakav institucionalni napredak te će vječno biti posljednja karika kada je u pitanju napredak na euro(atlantskom) putu.

 

R.I./hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara