Rijeka – Europska prijestolnica ničega 2020.

Vrijeme:3 min, 10 sec

Najsumornija vijest koja je pristigla iz Rijeke u posljednje vrijeme (u nizu loših ili bizarnih!) je da je zatvoren hotel Bonavia – jer nema nikakvog interesa turista!? Samo oni koji poznaju taj devastirani, opustošeni i upropašteni grad razumiju tragičnu dimenziju te kratke informacije.

Naime, nakon što su Titini komunisti etnički očistili Fijumu, protjeravši 30.000 pravih i lažnih Talijana poslije drugog svjetskog rata, taj hotel je, uz luku, postao prvi lokalni kontakt sa svijetom. To je bio poslovni hotel, koji je zadržao barem minimum građanske razine u jednoj primitivnoj, opančarskoj državi kao što je bila Titina Yugoslavija. Uz dogradnje i preuređenja, hotel je nastavio građanski funkcinirati do Gorana Štroka, koji ga je financijski upropastio i prodao porečkoj Plavoj laguni, odnosno Lukšićima. Problem je što Lukšiće taj hotel uopće ne zanima, a njegovo zatvaranje dokazuje novu dimenziju propasti gradića na Rječini. Naime, ako se jedini ozbiljni poslovni hotel u Rijeci zatvara – jer nema interesa poslovnih (i besposlenih!) ljudi za dolazak – koja je onda svrha Europske prijestolnice kulture?! Kultura nisu (samo) manifestacije – već način života!

Koja je svrha panične prenamjene propale industrijske zone „Rikarda Benčića“ (nasuprot željezničkog kolodvora) u muzejsku četvrt, ako se više nitko ne vozi vlakovima prema Rijeci (osim, od nedavno i za kratko, Čeha), ako autobusni kolodvor izgleda kao da su Titini tek ušli u grad (u stvari u Rijeci ne postaji nikakav autobusni kolodvor, tek nekakvo bezvezno stajalište ispred lijepe kapucinske crkve!), ako je luka ostala u nekim davnim vremenima – posve izgubivši ikakvu širu važnost?

Problematična manifestacija Europska prijestolnica kulture razgolitila je svu tragediju grada koji je (zapravo) propao još 1918., s propušću „omrznute“ Austro-Ugarske, na čelu s „dobrim carem Franjom“. Taj jednom davno beskrajno bogati grad, pretvorio se u otužnog, pripitog odrpanca, koji sve ubjeđuje da mu ide dobro, ali stalno mora posuđivati novac, kako bi isplaćivao plaće gradskim službenicima! Petljanja s Titinom brodom „Galeb“, petljanja s izgradnjom novog kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali – koji još godinama neće biti u funkciji, dok i sadašnji prekrcava tek mizeran broj kontejnera, petljanja s muzejskom četvrti prepunom industrijskog-ruševnog stila, petljanja sa skladištima u kojima se nema što skladištiti pa se prenamijenjuju u izložbene prostore, petljanja s hotelima bez gostiju. Naime, ono što je zanimljivo, dok se hotel „Bonavia“ ne otvara, istovremeno se gradi nevjerojatno ružan mastodontski hotel do vile u kojoj se prije koji dan odmarao premijer Plenković. Taj tzv. „Hilton Resort“ na Preluku, gdje su se jednom davno vozile svjetski relevantne utrke automobila i motora, trebao bi zadovoljiti fantastičan interes stranaca za ružnu i ruševnu Rijeku?! Tih (budućih) luksuznih 560 ležajeva nadovezuje se na niz praznih riječkih hotela, te na zatvorenu „Bonaviu“!? Za koga?!

Rijeka kao Europska prijestolnica kulture 2020. prevorila se u provincijsku, beznačajnu manifestaciju koja služi za bildanje ega pojedinih marginalnih članova posve propalog SDP-a – koji je početak i kraj propasti grada! Crveni mravi upropastili su grad i za iduća pokoljenja.

Grad bez identite i karaktera, isprano crven, na rubu potpunog siromaštva, s ostarjelim stanovništvom, bez industrije i bez turizma, u kojem se prazni stanovi umrlih teta i baka pretvaraju u apartmane, trebao bi biti prijestolnica nečega?!

Možda se zaista, na silu, dovrši i otvori još poneka građevina u prepoznatljivom lokalnom „industrijsko-ruševnom stilu“ (tipa Exportdrvo ili Muzej Moderne i suvremen umjetnosti), no tragedija će se vidjeti s idućim popisom stanovništva, te računima za bezvezne projekte „mićih megalomana“.

Svatko tko spomene Rijeku kao mora znati da „velegrad“ Čakovec (meni osobno vrlo drag!) ima gotovo dvostruko veću površinu od Rijeke?! Što nam to govori? Da je u Rijeci, gradu bez ikakvog starog grada – jer su ga crveni mravi izjeli nakon 1945.! – ništa ne valja: ni ustroj, ni vizije, ni planovi, ni realizacije, te da se agonija nastavlja… Došli su do ruba ponora – vrijeme je za korak naprijed!

Rijeka – prijestolnica ničega 2020…

 

F. Perić/HRsvijet.hr/ http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori