Mađarska/Orban pozvao na “ujedinjenje protiv dekadentnog Zapada”

Vrijeme:1 min, 37 sec

“Države u središnjoj Europi trebale bi se ujediniti kako bi sačuvale svoje kršćanske korijene dok Zapadna Europa eksperimentira s istospolnim brakovima, imigracijom i ateizmom”, rekao je mađarski premijer Viktor Orban 20. kolovoza.

Riječ je o govoru na otkrivanju spomeniku posvećenom Trianonskom ugovoru, potpisanom nakon Prvog svjetskog rata, kojim je Mađarska izgubila znatan dio teritorija u prekrajanju državnih granica.

“Zapadna Europa odustala je od kršćanstva, i umjesto toga eksperimentira s bezbožnim svemirom, duginim obiteljima, migracijama, otvorenim društvima”, nastavio je Orban i kazao da je spomenik, 100 metara dugačka i 4 metra široka platforma od granitnih blokova postavljena u ulici blizu zgrade parlamenta u Budimpešti, “poziv narodima središnje Europe da ojačaju svoj savez i okupe se pod konzervativnim vodstvom po uzoru na države kao što su Poljska i Mađarska”.

Europska unija, kao i mnoge nevladine udruge, zamjeraju mađarskoj vladi odnos prema masovnoj imigraciji i rodnoj ideologiji. Takozvane “skupine za ljudska prava” kažu da se “neprijateljstvo” prema LGBT osobama povećalo otkako je Orban osvojio treći mandat 2018.

Inače, mnogi Mađari i dalje Trianonski  ugovor smatraju nacionalnom traumom, jer je oduzeo dvije trećine teritorija zemlje i ostavio milijune Mađara izvan nje u sadašnjoj Rumunjskoj, Slovačkoj, Srbiji, Austriji i Ukrajini.

Na zidovima spomenika posjetitelji mogu pročitati imena više od 12 000 sela i gradova koji su prije sporazuma bili dio Mađarske. Granitni blok razdijeljen na nekoliko dijelova zatvara plamen.

Orban je dodijelio državljanstvo etničkim Mađarima koji žive izvan granica zemlje, a također i pravo glasa na izborima kao dio njegovih napora za obnavljanje “izmučenog osjećaja nacionalnog ponosa”.

Zasigurno je riječ o jednom od malobrojnih lidera u Europi koji današnja događanja (i događaje u proteklih nekoliko desetljeća) na Starom kontinentu znaju nazvati pravim imenom te za njih ponuditi konkretne odgovore, kao što su pronatalna politika, smanjenje poreza za obitelji s mnogobrojnim članovima, subvencija stanova za mlade bračne parove, nacionalni ponos te čuvanje granica od nekontroliranih ilegalnih migracija.

 

Ž.I.KT/nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)