T. Vuković: G. Jovane, postoje li danas logori za Hrvate u Srbiji?

Vrijeme:2 min, 27 sec

Podmukla uporaba prezenta srpsko-pravoslavnoga episkopa slavonskoga

 

U hrvatskoj gramatici sadašnje se vrijeme – prezent – rabi kada se žele izreći radnje koje se Jovan Culibrkdogađaju, naravno, u sadašnjosti, a prema vidu glagoli se dijele na svršene, nesvršene i dvovidne, tj. one koji su i svršeni i nesvršeni. S toga gramatičko-pravopisnoga motrišta svaki je Hrvat i neopterećen hrvatski građanin bio, najblaže rečeno, neugodno iznenađen čitajući vijest na službenoj mrežnoj stranici Eparhije dalmatinske Srpske pravoslavne crkve naslovljene: ‘Vidovdan u manastiru Lazarici’, u kojoj doslovce stoji: ‘Velikim saborom vernoga naroda i Svetom Arhijerejskom Liturgijom danas (28. 6. 2020.) je tradicionalno proslavljen Vidovdan u manastiru Lazarici. Mnoštvo okupljenih vernika u svetom sabranju predvodili su Njihova Preosveštenstva Episkop slavonski G. Jovan i Episkop dalmatinski G. Nikodim. Episkop slavonski G. Jovan obratio se sabranim vernicima rekavši da je Slavonija, iz koje dolazi, poznata po tome što se u njoj nalazi ‘sistem koncentracionih logora za koje svi znaju’!

Gotovo nevjerojatna uporaba prezenta srpsko-pravoslavnog episkopa slavonskoga g. Jovana Ćulibrka, koja bez velikoga pojašnjenja ili ograde upućuje na zaključak o stalnoj (pa i sadašnjoj) ugroženosti srpskoga naroda u Hrvatskoj, tako često omiljenoj i ponavljanoj tezi srbijanskih političara i vodstva Srpske pravoslavne crkve pod vodstvom njezina patrijarha g. Irineja. Budući da je riječ o nesvršenome glagolu – tko zna do kada će takvo stanje potrajati i kada će ono završiti – nameće se još jedan zlokobni zaključak o (budućoj) ugroženosti Srba u Hrvatskoj!
Možda će netko pomisliti da se episkop nespretno izrazio, no, i malenim srbijanskim đacima jasna je uporaba prezenta u srpskome jeziku, o čemu piše mrežna stranica namijenjena upravo njima – ‘opšteobrazovanje.in.rs’, koja donosi: ‘Prezent (sadašnje vreme) jeste prost lični glagolski oblik koji u svom osnovnom značenju obeležava radnju koja se odvija u sadašnjem trenutku.’

Zanimljivo je kako baš nitko od hrvatskih državnih i crkvenih predstavnika nije smatrao potrebnim upozoriti na, najblaže rečeno, vrlo nejasnu i teško prihvatljivu poruku. No možda je to i razumljivo jer vladajuća je stranka HDZ s Svetosavljekoalicijskim partnerom – SDSS-om, političkim krilom poraženoga vojnog agresora na Hrvatsku, kako se to izvrsno izrazio jedan politički analitičar, bila tada potpuno okupirana planovima za ‘civilizacijski iskorak’ u proslavi ‘Oluje’, a katolički su velikodostojnici, vjerojatno, planirali raspored ekumenskih susreta do kraja ove godine s episkopom slavonskim g. Jovanom.

No g. episkop vrlo lako može razriješiti sve zavrzlame i spomenute probleme ako hrvatskoj javnosti poruči da se slaže, po istoj metodološkoj uporabi prezenta, kako je Republika Srbija poznata po tome što se u njoj nalazi sistem koncentracionih logora za Hrvate u: Begejcima, Stajićevu, Srijemskoj Mitrovici, Nišu i Staroj Gradišci – za koje svi znaju.

Uostalom, poznato je da je svojedobno Aleksandru Vasiljeviću, bivšem zapovjedniku KOS-a i general-majoru JNA, suđeno na Županijskom sudu u Osijeku za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u spomenutim logorima 1991. i 1992. Ako episkop g. Jovan bude imao dvostruka (gramatička?) mjerila, onda je njegova uporaba prezenta doista podla!

 

Tomislav Vuković/Hrvatski tjednik/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)