Cijene nafte ponovno u padu

Vrijeme:1 min, 51 sec

SVJETSKA TRŽIŠTA

Cijene nafte ponovno u padu
Svijet
19. kolovoza 2020

21
0

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima nadomak 45 dolara, pritisnute bojaznima da će se američka potražnja za gorivom sporo oporavljati s obzirom na zastoj u pregovorima o novom paketu poticaja za gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 44 centa u odnosu na prethodno zatvaranje, na 45,02 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 41 cent nižoj cijeni, od 42,48 dolara.

“Pitanje potražnje pritišće cijene nafte, a američkih poticajnih mjera za gospodarstvo još nema na vidiku i odgođeni su trgovinski pregovori SAD – Kina”, objašnjava raspoloženje na tržištu Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa, prenijela je Hina.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u utorak da je odgodio trgovinske pregovore s Kinom.

Američki institut za naftu (API) objavio je u najnovijem izvješću da su američke zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 4,3 milijuna barela, znatno više no što su analitičari očekivali. Zalihe benzina bile su pak više nego u prethodnom tjednu, priopćio je API.

„Cijene nafte oslabile su zbog rasta zaliha benzina”, tvrdi Stephen Innes iz Axicorpa.

“Tržište će teško značajnije rasti zbog zabrinutosti za potražnju koja prati bojazni povezane s koronavirusom. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) sprema se pak ovog mjeseca ponovo povećati ponudu barela na tržištu”, podsjeća Innes.

Od kolovoza do kraja godine vodeći proizvođači predvođeni OPEC-om i skupinom njegovih saveznika smanjivat će proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno kako bi je prilagodili smanjenoj potražnji zbog koronavirusa. Do kraja srpnja smanjivali su je za 9,7 milijuna barela dnevno.

JBC Energy također u bilješci napominje da “tržište i dalje baš i ne vjeruje da bi cijene trebale rasti”, navodeći kao razlog slabiju potražnju za gorivom u SAD-u.

Investitori će pozorno pratiti vijesti s današnjeg sastanka ministara članica OPEC+, na kojem će se analizirati koliko su se proizvođači držali dogovorenih rezova proizvodnje nafte.

Analitičari smatraju da ministri neće preporučiti promjene važeće proizvodne politike, dodaje Reuters.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 45,49 dolara, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)