SIGURNA ZEMLJA: Nijemci masovno putuju u Hrvatsku

Vrijeme:2 min, 56 sec

Njemački mediji prenijeli su vijest o tome da je austrijska vlast za svoje građane uvela karantenu po povratku iz Hrvatske. Međutim, to očigledno nije imalo previše utjecaja na njemačke putnike, s obzirom da ih je ovog vikenda u Hrvatsku ušlo više od 80.000.

Interesantno je bilo javljanje uživo reportera austrijske državne televizije ORF u subotu ujutro s graničnih prijelaza prema Sloveniji, na Karavankama i na Spilfeldu (Šentilj) kada su ustanovili da, umjesto da se stvara velika kolona prema Austriji, da se veća kolona vozila, čak 11 kilometara dugačka na Karavankama, stvarala na izlazu iz Austrije. Reporteri su konstatirali da su većina putnika Nijemci koji putuju prema Hrvatskoj i da oni očigledno nemaju straha od korone u Hrvatskoj, kaže za Novi list direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio.

Njemačka, naime, nije izdala negativne preporuke za putovanja prema Hrvatskoj, niti je Institut Robert Koch, koji prati epidemije, proglasio Hrvatsku rizičnom zemljom.

– Njemačke institucije – ministarstvo vanjskih poslova i Institut Robert Koch, proglašavaju zemlju Europske unije ili Schengenskog prostora rizičnom kad razina novooboljelih prijeđe broj od 50 na 100.000 stanovnika kumulativno u 7 dana. Tu su granicu prešli Luxemburg i Španjolska, s izuzetkom Kanarskih otoka. Rizičnima su proglašene i pojedine pokrajine u Rumunjskoj i Bugarskoj, kao što je obala Crnog mora, te područje Antwerpena u Belgiji, jer je na tim područjima broj novih infekcija prešao granicu od 50 oboljelih na 100.000 stanovnika, kaže Draghicchio.

Po tim formulama u Hrvatskoj su trenutno 22 novooboljela na 100.000 stanovnika u 7 dana. U Hrvatskoj bi se broj novooboljelih trebao popeti na oko 300 na dan uzastopno u 7 dana da bi prešli granicu od 50.

Dakle, za sad nema zime, za njemačke turiste ljetna smo destinacija iz snova. Iako, nismo im mi omiljena destinacija, bez obzira na to što su oni nama najjače emitivno tržište, osobito Kvarneru.

– U Njemačkoj je značajno i glasno odjeknula negativna preporuka za putovanja u njihovu omiljenu ljetnu destinaciju Španjolsku, posebno Mallorcu. Sezona je u svim mediteranskim destinacijama u koje Nijemci masovnije putuju relativno slaba i računa se da je oko 20 posto Nijemaca otputovalo u Španjolsku, Grčku ili Italiju. Ipak, pobjednice ove sezone su domaće destinacije – obala Baltičkog i Sjevernog mora. I ostale njemačke destinacije bilježe rekordne brojke. Od inozemnih destinacija, posjećenije su one u susjednim državama u koje se može putovati automobilom. Jedna od destinacija koja bilježi vrlo dobru sezonu iz Njemačke je naravno i Hrvatska, s obzirom na to da smo od sredine lipnja, kad je ukinuta negativna preporuka za putovanja unutar EU-a, na razini od 87 do 92 posto rezultata lanjske godine. Njemačko tržište je u Hrvatskoj ostalo vodeće, čak je i povećalo svoj udjel s 20 na 30 posto svih inozemnih noćenja. Trenutno u Hrvatskoj boravi 170 tisuća Nijemaca. Od početka sezone broj dolazaka je 1,2 milijuna, a broj noćenja gotovo 9 milijuna. Rezultati su bolji od predviđanja koja su se radila tijekom krize u proljeće, i već su sad premašili ukupna očekivanja za cijelu sezonu, zaključuje Draghicchio u razgovoru za Novi list.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori