DODIK: Ako ćemo mijenjati Ustav, onda konstitutivni narodi imaju pravo na referendum

0

REAKCIJA NA IZJAVU AMERIČKOG VELEPOSLANIKA U BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Republika Srpska ne želi u NATO, niti će za to dati suglasnost, dok je za svaku vrstu promjena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta – Srpske i Federacije BiH.

Povodom izjave američkog veleposlanika u BiH Erica Nelsona da treba reformirati Daytonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele biti dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

– Ako mi ne damo suglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno – rekao je Dodik novinarima u Stanarima.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog veleposlanika u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Daytonskog sporazuma.

– I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Srpskoj i prenosio ih na razinu BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti – rekao je Dodik, prenosi Srna.

On je podsjetio da je time prekršen Daytonski sporazum, odnosno da su BiH date nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima financija, obrane, pravosuđa, obavještajno-sigurnosne strukture i slično.

Dodik je istaknuo da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prijenos nadležnosti biti “pokriven” određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu, pa neće ni sada.

– Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa… Ako znamo da je u Washingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da ako Bošnjaci ili muslimani ne uspiju uvjeriti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao – rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do odcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatramo da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi s utvrđivanjem svog statusa.

– To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav – rekao je Dodik.

On je istaknuo da Daytonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

– Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Daytona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizirati. To neka izbiju sebi iz glave – rekao je Dodik.

On je istaknuo da SAD jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez suglasnosti RS , ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

– Vjerujem da je veleposlanik Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Daytonski sporazum je sve riješio i naveo – ukoliko žele da se on mijenja, to mogu učiniti strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH – rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta koji su primarni činitelji.

– Dakle, ako želite mijenjati Ustav prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament… Nisu točna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu – rekao je Dodik.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara