60. obljetnica posvete Gospine crkve na Navijalima u Trebinji

Vrijeme:1 min, 49 sec

Dan poslije svetkovine Velike Gospe, koja je svečano proslavljena u župi Uznesenja BDM u Trebinji, obilježena je 60. obljetnica posvete Gospine crkve na Navijalima.

Također, istoga dana obilježeno je 400 godina od posvete crkvice/pločare koju je obavio trebinjsko-mrkanski biskup Krizostom Antić 1620.

Misu je tim povodom predslavio mostarsko-duvanjski biskup i apostolki administrator trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, a koncelebrirao je župni upravitelj Trebinje don Bernard Marijanović.

Biskup je najprije izgovorio molitvu u župnoj crkvi kao spomen na posvetu prije šest desetljeća, a onda se povorka vjernika, uz pjevne zazive Litanija svih svetih, uputila iz crkve s križem i kipom Sv. Roka na Baru, desetak minuta hoda, gdje je upriličeno euharistijsko slavlje ispred crkvice.

U koncelebraciji su, osim župnika, sudjelovali don Nedjeljko Krešić, župnik iz Gradca; don Milenko Krešić, profesor iz Sarajeva te don Antonio Krešić, ovogodišnji mladomisnik.

Biskup je u propovijedi govorio o krjeposnu, patničkom i hodočasničkom životu Sv. Roka, zaštitnika bolesnika, osobito kužnih, pa i današnjih zaraženika koronavirusom i drugim virusima.

“Mi mu se obraćamo kao patniku i hodočasniku; dobročinitelju i ozdravitelju, zaštitiniku i zagovorniku, osobito u ovim modernim zaraznim vremenima. Nitko se ne sjeća onih koji su Roka izbacili iz svoga grada, niti onih koji su ga ubacili u zatvor”, rekao je, između ostaloga, biskup.

Više stotina vjernika, među kojima, brojna djeca, nazočilo je misi na otvorenom držeći se svih uputa kriznog stožera. Euharistijsko slavlje animirao je župni zbor.

Župnik je na kraju izrazio zahvalnost Bogu na njegovim darovima i svima koji su došli počastiti Gospu i Sv. Roka.

Nakon sv. mise djeca su se okupila i slikala s biskupom, a on je potom pojedinačno pozdravio više vjernika među kojima načelnika općine Ravne Andriju Šimunovića te sestru pokojnoga don Petra Vuletića Šjora i druge.

Inače, kako piše na portalu hercegovačkih biskupija www.md-tm.ba na Trebinji, nedaleko od današnje crkve Sv. Roka, nađen je grobni natpis koji svjedoči da je tu bio municipij Diluntum, a Salonitanski sabor 533. dodjeljuje „sarsenterskom biskupu bazilike u municipijima Delontino, Stantino, Neuense…“. Municipiji u rimsko doba bijahu „nerimska naselja pod rimskom vlašću“.

Crkva u Trebinji sagrađena je 1938., a posvećena 16. kolovoza 1960.

 

Ž.I.KT/nedjelja.ba/ https://www.nedjelja.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori