KAKO SU RUŠILI TUĐMANA Zdravko Gavran: Vukovar (VII. NASTAVAK)

Vrijeme:5 min, 5 sec

 

 

Zdravko Gavran: Kako su rušili Tuđmana. Domovina TT, Zagreb, 1992. 119. stranica.

 

VII. NASTAVAK

Vukovar

Tada je u središte medijske pozornosti izbio zapovjednik obrane Vukovara, Mile Dedaković – “Jastreb”, do potkraj ljeta 1991. visoki oficir Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva. On se nedugo po padu Vukovara, koji je prije toga napustio, našao rame uz rame s Paragom, prišavši i formalno HSP-u. Iz dana u dan nizale su se i pojačavale koncem listopada i tijekom studenoga optužbe na račun Vrhovništva zbog toga što navodno nije stizala dostatna pomoć opkoljenom Vukovaru u oružju, streljivu, opremi, hrani i lijekovima. Dramatičnim glasom javljali su dopisnici Hrvatskog radija iz Vukovara, među kojima je bio i Siniša Glavašević, kako se Vukovar brani nadčovječanskom borbom, ali sve češće uz dodatak da iz Zagreba obećana pomoć ne stiže, ili da je nedostatna. Temperatura je rasla, u jednom trenutku upetljao se i međunarodni humanitarni konvoj, uz koji su se četnici i armijski tenkovi još više primaknuli prvoj liniji obrane grada, a po Hrvatskoj se sve više govorilo kako se Vukovaru može, ali se ne želi pomoći.

Vukovar, grad-heroj, tri je mjeseca odolijevao napadima golemih snaga koje su dolazile iz Srbije: oklopnim i pješačkim postrojbama, topništvu i napadima zrakoplova. Tri mjeseca trajala je ogorčena borba u kojoj je neprijatelj trpio goleme gubitke, bez uspjeha pokušavajući zauzeti grad. I tada, kada se pomislilo da Vukovar i ne može pasti, dogodilo se najgore.

O vukovarskoj bitci tek će se pisati studije i obavljati analize. Politički gledano, zanimljivo je to da je Vukovar pao u trenutku kada se s njim identificirala cijela Hrvatska, svaki hrvatski čovjek, a u tom trenutku zapovjednik obrane, već otprije u Vinkovcima, okrenuo oštricu srdžbe prema Vrhovništvu, dajući potporu onima koji su već otprije sumnjičili i optuživali hrvatsku vlast za “izdaju” Vukovara.

Protiv stranog diktata

Govoreći o “slučaju Vukovara i istočnoslavonskog ratišta”, predsjednik Tuđman u Poslanici od 24. studenoga 1991. kaže da taj slučaj “služi kao očit dokaz o sprezi i istovjetnom radu KOS-a i HOS-a i različitih obavještajnih službi s ciljem obaranja demokratske vlasti Hrvatske. Jasno sve je to usmjereno da se Hrvatska oslabi u obrambenom ratu i podredi stranom, ne samo beogradskom diktatu.” Tuđman nastavlja:

“Junačku tromjesečnu obranu Vukovara, koji je postao simbol uspješnosti hrvatskog obrambenog rata, neprijatelj je pokušao iskoristiti za organiziranje obaranja hrvatske vlasti. I ranije je bilo pokušaja da se oslabi obrana, prepuste pojedina uporišta i gradovi a potom nezadovoljstvo javnosti usmjeri na rušenje demokratskog poretka. Ono što nije uspjelo padom Kijeva i sabotažom obrane Hrvatske Kostajnice pokušalo se sada s Vukovarom, a sličan scenarij danas se ponavlja s namjerama o stvaranju marionetske Dubrovačke republike u sastavu ostatka Jugoslavije.

Tjednima je unaprijed u publicistici stvarana klima ‘ako padne Vukovar – mora da padne i Zagreb’, tj. sadašnja hrvatska vlast.

Organizatori su išli za tim da isprovociraju pad Hrvatske političkim prevratom u Saboru i vojnim pučem u redovima hrvatske vojske.

Hrvatskom Saboru, koji je zasjedao od 7. do 9. studenog ove godine podnijeta je ‘Optužnica’ u ime ‘Vukovara’, koju Predsjedništvo Sabora nije stavilo na dnevni red jer je anonimna, i jer se tada još nije znalo za urotu, tj. da je to nagovještaj pokušaja državnog prevrata u Hrvatskoj. (…) U njoj se ‘optužuje’ ‘Sabor Republike Hrvatske za sudjelovanje Hrvata u najvećem zločinu u povijesti nad Hrvatskim narodom’. A za ‘zločinačku izdaju’ uz hrvatski Sabor optuženi su i hrvatska Vlada i Predsjednik Republike.

Do sada je poznato da je ta ‘Optužnica’ odaslana iz ureda potpukovnika Mile Dedakovića-Jastreba, koji je tada i sve do 20. ovog mjeseca bio zapovjednik operativne grupe Vukovar-Vinkovci-Županja. U jednom dokumentu Dobroslav Paraga naznačuje Milu Dedakovića kao vrhovnog zapovjednika Zbora narodne garde i HOS-a. U svezi s tim treba jasno reći da je postojanje formacija HOS-a, zbog njihovog ekstremizma, korištenja fašističkih simbola i pozivanja na NDH, služilo kao dokaz ustašoidnosti Republike Hrvatske, na što se pozivaju svi oni koji žele spriječiti samostalnost i međunarodno priznanje Hrvatske. A što se tiče Vukovara, ne samo da je sabotirana obrana, opskrba i utvrđivanje vukovarskog i istočnoslavonskog bojišta, već je iz istog kruga naređen napad na srpska sela izvan Hrvatske da bi se Hrvatska prikazala agresorom. Taj plan, na sreću, nije proveden.

Da se JNA brine o bivšim suradnicima svoje službe, dokaz je da su njeni zrakoplovi (od 15. do 19. ovog mjeseca) bacali letke od Slavonskog i Bosanskog Broda do Zaprešića s ‘Optužnicom’ protiv ‘Tuđmanove banske svite’ i potpisom ‘Odbor za zaštitu Jastreba’.

A kako se krug povezanosti sam zatvorio, ili točnije razotkrio, dokaz je priopćenje o uhićenju Dedakovića-Jastreba, koje je nekoliko sati po uhićenju izdala HSP s potpisom njezina ‘Pročelnika promidžbe’. U tom priopćenju za Dedakovića se govori da je ‘poznati hrvatski borac’, a činjenica je da je iz okupatorske JNA prešao u Hrvatsku vojsku pred tri mjeseca. Nije to prvi slučaj pokušaja KOS-a da pomoću ponekog ubačenog bivšeg oficira JA pokuša destabilizirati hrvatske obrambene snage pa i rušiti hrvatsku vlast. (…)

Ali je veoma i upitno odakle europskim diplomatima podatak da s nama na konferenciji u Haagu i jučer u Ženevi razgovaraju sa stanovišta da Paraga raspolaže s 30 do 40 tisuća naoružanih ljudi u profašističkim formacijama. Jasno je zašto su tako poučeni. A jasno je da ih je stoga teško razuvjeriti kako je riječ samo o nekoliko stotina, od kojih je pretežni broj bio spreman stupiti u redovne hrvatske snage… (isto)”

Ovome što je predsjednik Tuđman rekao s vremenom će se dodati egzaktni i za mnoge bukače neugodni zaključci državne komisije koja je radila na rasvjetljivanju obrane i pada Vukovara. No, znakovito je to da je “Jastreb”, kojega su neki dokazani jugofili u Zagrebu htjeli učiniti junačnom žrtvom kako bi izazvali gnjev naroda i okrenuli ga prema Vrhovništvu, nedugo prije prelaska u hrvatske redove, dok je još bio u JNA, a agresija protiv Hrvatske sve više jačala, stupio u redove Saveza komunista – Pokreta za Jugoslaviju (SK – PJ). A na kraju se, kao takav, i formalno pridružio nikom drugom nego baš HSP-u!

 

Vezano

KAKO SU RUŠILI TUĐMANA Zdravko Gavran: Kome je sve trebao Paraga (VI. nastavak)

 

Zdravko Gavran/Kako su rušili Tuđmana/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)