U BiH još uvijek djeluje desetak zajednica radikalnih islamista

Vrijeme:1 min, 12 sec

 

Prema Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini još uvijek djeluje desetak “paradžemata” koji muslimanske vjernike okupljaju mimo priznatih struktura, a predvode ih samozvani imami koji nude radikalnu interpretaciju islama.

“Evidentirano je 11 takvih lokacija ili skupina širom Bosne i Hercegovine. U nekim od tih objekata okuplja se do 10 ljudi, ni u jednom više od 30, osim kada organiziraju posebne tribine ili predavanja na kojima se okupi veći broj ljudi iz BiH i dijaspore”, kazao je Muhamed Jusić, savjetnik za vjerska pitanja reisa Huseina Kavazovića, za subotnje banjolučke Nezavisne novine.

Islamska zajednica u BiH je još 2016. godine odlučila poduzeti mjere kako bi se ugasili paradžemati koji su tada okupljali značajan broj vjernika. Takve su samoproglašene vjerničke zajednice bile uporišta radikalnih islamista, a neke povezane i s terorističkim aktivnostima.

Takvu jednu zajednicu predvodio je i Husein Bilal Bosnić koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog poticanja na terorizam jer je svoje sljedbenike poticao na pridruživanje tzv. Islamskoj državi.

Procjena je kako je u BiH prije pet godina bilo gotovo 70 paradžemata, da bi nakon reagiranja IZ-a u BiH njihov broj bio postupno smanjivan. Sredinom 2019. bio je aktivan 21 paradžemat, a sada ih je 11.

“IZ u BiH i dalje radi na integriranju svih pojedinaca i skupina koje prihvaćaju njezino učenje i njezin organizacijski okvir te ne može snositi odgovornost za one koji djeluju izvan njezinih okvira”, kazao je Jusić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)