NELSON: Korupcija sakati BiH, njena cijena mogu biti ljudski životi

Vrijeme:2 min, 37 sec

 

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson za “Glas Amerike” (VOA) je govorio o šteti koju građanima pravi korupcija te pomoći koju Bosna i Hercegovina dobiva od Sjedinjenih Američkih Država.

“U ranijem sam razgovoru rekao da cijena korupcije mogu biti ljudski životi, to smo vidjeli tijekom pandemije i od našeg prethodnog razgovora, vidjeli smo da se mnogo govorilo o korupciji u medijima – kazao je Nelson.

Istaknuo je da je slučaj s respiratorima bio šokantan.

– Zloupotreba vezana za medicinske materijale za COVID-19, korupcija vezana za sustavne kontrole koji su uvedeni da bi suzbili pandemiju. Očigledno da je korupcija svakodnevni događaj u ovoj zemlji i to je nešto što ju zaista sakati. Šteta koju korupcija nanosi se vidi kroz mnogo stvari, ljudima oduzima pravo na pravdu, u slučaju kada pravosuđe služi političkim interesima, potom ljudima oduzima mogućnosti razvoja, kada građanima i biznisima onemogućava rad i razvoj bez posebnih veza i privilegija, bez “štela” – govori u intervjuu veleposlanik Nelson, prenosi Avaz.ba.

Posebno je skrenuo pažnju na štetu koju korupcija u BiH nanosi svakodnevnom životu i ekonomskim procesima. Naglasio je da novac, koji u korupcijskim procesima nestaje, dolazi iz džepova građana.

– Korupciju vidim kao glavnog pokretača odljeva mozgova. Do građana je da zahtijevaju transparentnost, da zahtijevaju neovisno pravosuđe, i, osobito sada dok se spremamo za izbore, da drže političare odgovornima i razmišljaju o tome što dobivaju za vrlo visoke poreze koje plaćaju – kazao je Nelson.

Na pitanje novinarke “Glasa Amerike” kako se to može promijeniti i je li dolazak američkog savjetnika za anti-korupciju, Erica Larsona znak novog američkog interesiranja za BiH ili je razlog alarmantna potreba da se učini nešto po pitanju korupcije, ili pak oboje, Nelson je odgovorio:

– To jeste znak sve veće zabrinutosti. SAD su mnogo investirale u BiH u njenu reizgradnju. Mi želimo taj novac vidjeti u službi građana. I vrlo često beneficije od tog novca ne dođu do građana. Nama je, također, jasno da korupcija nije pojava koja se događa samo BiH.

Dodao je da se pomoć SAD prema korupciji odnosi na vrlo holistički način.

– Nama je jasno da se time treba baviti na građanskoj razini, i da građani moraju biti spremni da se konfrontiraju s korupcijom. Naša pomoć civilnom društvu je vrlo efikasna na razini zajednica, i mi takve građane i njihove organizacije podržavamo – kaže američki veleposlanik u BiH.

Osvrnuo se i na neophodnost dobrih zakonskih rješenja koji bi štitili prijavitelje korupcije.

– Jasno nam je da je tim građanima potrebna zaštita kada se uhvate u koštac s korupcijom, i zbog toga su vrlo važni zakoni o “zviždačima”. Jer ako su građani dovoljno hrabri da se u to upuste, onda im treba pružiti i pomoć i zaštitu. Republika Srpska ima zakon o zviždačima, dok Federacija BiH nema. Također, vrlo je bitno imati zakone o konfliktu interesa, zakone o objavi imovine izabranih dužnosnika. I mediji i istraživačko novinarstvo u ovom procesu igraju vrlo važnu ulogu, te i njih pomažemo. Mi, također, lokalnim vladama pomažemo u elektronskom upravljanju što pojednostavljuje procese, i umanjuje mogućnost korupcije. Radimo i s uredima za javne nabave da uspostave transparentnost u tim procesima, jer tu mnogo novaca nestaje – objašnjava Eric Nelson.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)