SVJETSKA TRŽIŠTA: Sumnje u oporavak potražnje zadržale cijene nafte tik ispod 45 dolara

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Cijena nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima tik ispod 45 dolara, pritisnute sumnjama u oporavak potražnje zbog pandemije Covida-19 i većom ponudom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nafte bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 44,95 dolara. Značajnjih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 42,24 dolara.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) i Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) snizile su ovog tjedna svoje prognoze potražnje za naftom u 2020.

Pandemija koronavirusa teško je uzdrmala potražnju za naftom zbog oštro ograničenih putovanja i smanjene gospodarske aktivinosti. Nakon pada broja novih slučajeva u lipnju, pojavila su se nova žarišta, što je potpirilo strah od novog pandemijskog vala.

Indija je u srijedu drugi dan zaredom bilježila najviše novih slučajeva zaraze od početka pandemije.

„Pesimizam u pogledu ovogodišnje perspektive rasta potražnje za naftom posljedica je slabijih izgleda za naredne mjesece”, konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

“Situaciju pogoršava povećanje globalne ponude nafte”, dodaje Brennock.

OPEC i njegovi saveznici postupno povećavaju proizvodnju, prema sporazumu koji do kraja godine predviđa blaže rezove nego u razdoblju od svibnja do srpnja.

Tada je OPEC+ smanjivao proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno, što odgovara oko 10 posto ukupne globalne potražnje. Od kolovoza do kraja godine smanjivat će je za 7,7 milijuna barela dnevno.

Povećanje proizvodnje dogovoreno je zbog očekivanog oporavka potražnje a skupina OPEC+ sastat će se iduće srijede kako bi analizirala stanje na tržištu. Očekuje se da će potvrditi zacrtano povećanje proizvodnje.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 45,34 dolara, što znači da je bila 26 centi viša nego dan ranije.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori