“SPUTNIK V”: Ruski liječnici oprezni zbog brzog odobrenja cjepiva za covid-19

Vrijeme:1 min, 20 sec

 

Cjepivo “Sputnik V” nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Rusija je najavila da će prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu biti spremno za upotrebu krajem kolovoza, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Cjepivo “Sputnik V” nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža, prenosi Hina.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3040 iječnika pokazalo je da 52 posto nije spremno primiti cjepivo, a 24.4 posto se slaže da ih se cijepi, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili cjepivo pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti cjepivo, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da je cjepivo, koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da ga je već primila njegova kći.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je cjepivo nesigurno kao “neutemeljene”.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)