CNN/Kinezi otkrili koronavirus na smrznutoj piletini iz Brazila

Vrijeme:3 min, 37 sec

Uzorak smrznutih pilećih krila uvezenih iz Brazila bio je pozitivan na novi koronavirus u južnokineskom gradu Shenzenu, objavile su kineske vlasti u četvrtak. Radi se o posljednjem u nizu izvještaja o kontaminiranim uvoznim prehrambenim proizvodima. Koronavirus je otkriven u srijedu na površinskom uzorku uzetom s pošiljke pilećih krila tijekom kontrole uvezene smrznute hrane u okrugu Longgang u Shenzenu, stoji u izjavi općinskih vlasti. Dužnosnici nisu naveli brend o kojem se radi, piše CNN.

Zdravstvene vlasti Shenzena odmah su pronašle i testirale osobe koje su možda došle u kontakt s proizvodom i svi rezultati bili su negativni. Svi povezani proizvodi na zalihama su zapečaćeni i testirani, a nalazi su negativni, stoji u izjavi. Vlasti sada tragaju za sličnim proizvodima istog brenda koji su već prodani i dezinficiraju prostor na kojem je kontaminirana piletina bila uskladištena.

Brazil je dosad imao više od 3,1 milijun slučajeva koronavirusa, prema čemu je na drugom mjestu u svijetu iz Sjedinjenih Američkih Država, pokazuju podaci Sveučilišta Johns Hopkins.

Od srpnja je bilo sedam slučajeva virusa na ambalaži uvezenih proizvoda

Vijesti o kontaminiranim pilećim krilima stigla je samo dan nakon što je koronavirus pronađen na ambalaži škampa uvezenih iz Ekvadora, još jedne južnoameričke zemlje, u restoranu u istočnoj kineskoj provinciji Anhuiju tijekom rutinske kontrole, javlja kineska državna televizija CCTV.

Od srpnja je bilo sedam slučajeva virusa na ambalaži uvezenih proizvoda od morskih plodova širom zemlje, od provincije Shandong na istočnoj obali do okruga Chongqinga na zapadu, javljaju državni mediji. Ovi incidenti potaknuli su zabrinutost oko sigurnosti uvezene hrane, nastavlja CNN. Kineske zdravstvene vlasti u više su navrata pozivale javnost na oprez oko kupnje uvoznog mesa i plodova mora. Jedna je kineska društvena mreža pozvala na obustavu uvoza bilo kakve smrznute hrane.

Mogućnost zaraze kroz hranu vrlo mala

Međutim, zdravstvene institucije kao što su Svjetske zdravstvena organizacija (WHO) i američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) naglasile su da je mogućnost zaraze kroz hranu vrlo mala. WHO je rekao da je “malo vjerojatno da se osoba može zaraziti covidom-19 iz hrane ili ambalaže”. Prema CDC-u, rizik od infekcije virusom iz prehrambenih proizvoda, ambalaže ili vrećica vrlo je nizak.

Obje organizacije ističu da se koronavirus širi uglavnom s osobe na osobu kroz respiratorne kapljice dok osoba kašlje, kiše ili govori. Iako je moguće zaraziti se covidom-19 dodirom površine ili predmeta, pa tako i hrane ili ambalaže na kojoj je virus, te potom dodirivanjem usta, nosa ili očiju, CDC vjeruje da to nije glavni način širenja virusa.

“Dosad nije bilo dokaza da se virusi koji uzrokuju respiratorne bolesti šire hranom ili ambalažom. Koronavirusi se ne mogu multiplicirati u hranu, potreban im je životinjski ili ljudski domaćin kako bi se razmnožavali”, objavio je WHO.

David Hui Shu-cheong, stručnjak za respiratornu medicinu na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu, kaže da su prehrambeni proizvodi koji su uvezeni u Kinu i bili pozitivni na testovima gotovo sigurno kontaminirani tijekom pakiranja. No naglasio je da to ne znači nužno da su zarazni, testovi nukleinskom kiselinom mogu pokazati i RNK mrtvog virusa. Poznato je da su ovi ostaci virusa uzrokovali lažno pozitivne nalaze kod pacijenata u Južnoj Koreji koji su se oporavili od koronavirusa.

Međutim, ako se virus s prehrambenih proizvoda može uzgojiti u laboratoriju, onda je zarazan, ističe David Hui Shu-cheong za CNN, dodajući da koronavirus može preživjeti temperaturu smrzavanja i ponovno biti aktivan nakon odmrzavanja.

Pojačane kontrole

Kineske vlasti pojačale su kontrole uvoznog mesa i proizvoda od morskih plodova od lipnja, nakon što se epidemija koronavirusa pojavila na najvećoj gradskoj veletržnici hrane u Pekingu. Državni mediji izvijestili su to vrijeme da je virus otkriven na dasci za rezanje koja se koristila za uvozni losos na tržnici, što je supermarkete u glavnom gradu Kine nagnalo da s polica uklone losos.

No dužnosnici Kineskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokušali su ublažiti zabrinutost. “Ne možemo zaključiti da je losos izvor zaraze samo zato što je novi koronavirus otkriven na dasci za rezanje kod prodavača”, rekao je Centralnoj komisiji za disciplinsku inspekciju Wu Zunyou, glavni epidemiolog kineskog CDC-a, te dodao da se daska mogla kontaminirati zbog zaraženog vlasnika ili kupca ili nekog drugog proizvoda u kojem je virus.

U srpnju se nova epidemija koronavirusa pojavila u gradu Dalianu u kineskoj provinciji Liaoningu i bila je povezana s kompanijom koja prerađuje domaće i uvozne plodove mora, zaključuje CNN.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)