PLENKOVIĆ: Beogradu treba još vremena da razumije što se radi u Hrvatskoj

Vrijeme:2 min, 34 sec

 

 

U Sinju je održava 305. naša najpoznatija viteška igra – Sinjska alka, u spomen na herojsku obranu od Turaka u 18. stoljeću. U Sinj je i ovaj put stigao državni vrh, brojni uzvanici, no ipak zbog epidemioloških mjera – u manjem broju nego inače.

Poruke koje smo poslali primjerene su početku nove faze u odnosima hrvatskog naroda i srpske manjine u Hrvatskoj, rekao je u Sinju gdje je održana 305. – Sinjska alka, u spomen na herojsku obranu od Turaka u 18. stoljeću, premijer Hrvatske Andrej Plenković. Izgledno je da će ići u Varivode, gdje je nakon Oluje počinjen zločin nad srpskim civilima. Pozdravio je i najavu predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da će otići u Škabrnju.

– Sve su to geste i iskazivanje pijeteta prema žrtvama koje oni nedvojbeno zaslužuju, kazao je premijer Plenković.

Upitan da komentira Vučićeve izjave o Miloševićevom odlasku u Knin na Oluju, rekao je da je sve to što rade, rade radi Hrvatske, hrvatskog društva, radi odnosa između Hrvata i srpske manjine u Hrvatskoj. Smatra kako treba još neko vrijeme da se u Beogradu u potpunosti razumije sve ono što oni rade, a ono za što su zainteresirani i ono na čemu će inzistirati u dijalogu i razgovorima sa Srbijom, to je zaštita prava Hrvata, kao manjine u Srbiji, te žele da oni budu adekvatno zastupljeni na različitim razinama predstavničke vlasti, sukladno bilateralnom sporazumu koji datira još od početka 2000. godine.

Negativne reakcije iz Beograda na poruke hrvatskih vlasti i predstavnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj komentirali su predsjednici Republike i Sabora – Zoran Milanović i Gordan Jandroković.

Na ovogodišnjoj 305. Sinjskoj alki Jandroković je, upitan može li odnos Republike Srbije ugroziti taj put kojim je Hrvatska krenula, rekao kako misli da ne može.

– Ako će biti odgovornosti i pameti, Hrvatska će ići naprijed. Hrvatska pokazuje i žilavost i otpornost i okrenuta je k budućnosti, a poruke koje dolaze s druge strane, nažalost, nisu na toj razini. No mi smo neovisni, gradimo svoje društvo i treba nastaviti u tom smjeru, poručuje Jandroković.

Srbija se mora suočiti sa svojom prošlošću i istinom, poručuje ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Velik problem u odnosima i dalje je pitanje nestalih. Hrvatska ima saznanja, kaže Medved, da je takozvana JNA nakon ulaska u Vukovar ekshumirala žrtve iz primarnih u sekundarne grobnice.

– Kada govorimo o tom pitanju sa Srbijom, mi imamo saznanja da je tadašnja takozvana Jugoslavenska armija na području istoka Hrvatske, nakon njihovog ulaska u Vukovar i okolicu, da su provodili ekshumacije osoba iz primarnih u sekundarne grobnice. Imamo saznanja kada su to provodili, znamo čak i tko je to provodio, naglasio je Medved.

Dodao je da su traženja usmjerena upravo na te pokazatelje te da će nastaviti tražiti konkretnu informaciju o tome gdje su završili posmrtni ostaci. Svakodnevno rade na više lokacija, ističe, a trenutno je u postupku priprema za identifikaciju nekoliko tijela na Zavodu za sudsku medicinu.

– Normativni okvir smo riješili. Zakonom je jasno propisano tko ima nadležnost za koji segment toga posla, vezano za prikupljanje informacija i postupanje, za svako tijelo u Hrvatskoj, ponovio je Medved.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)