SINJ/Ivo Zorica slavodobitnik 305. Sinjske alke

Vrijeme:1 min, 23 sec

Ivo Zorica slavodobitnik je 305. sinjske alke. Skupio je ukupno sedam punata, a u sridu je pogodio u drugoj trci.

U prvoj trci četiri su alkara pogodila u sridu. Ivica Filipović Grčić, Ante Runje, Frano Talaja i Nenad Marić u nastavak natjecanja ušli su s tri punta. Nakon druge trke vodstvo je preuzeo Ivo Zorica s ukupno pet punata, slijedili su ga Josip Čačija, Marić, Talaja i Alen Poljak s četiri punta.

U treću trku ušla su dva alkara manje, znači njih 15. Nakon što su debitant Martin Šušnjara i Marić skupili šest punata, na vrh se vratio Ivo Zorica s pogotkom u ‘u dva’ i ukupno sedam punata.

Nastupilo je svih 17 alkara koji su se prethodna dva dana natjecali u Bari i Čoji. Za razliku od Bare, koju prate brojni Sinjani, i Čoje, kada im se pridruže mještani susjednih mjesta, za Alku se tradicionalno u Sinj stiže iz svih dijelova Hrvatske, ali i svijeta.

Današnjoj 305. Sinjskoj alki nazočio je i državni vrh Hrvatske, predsjednik Republike Zoran Milanović, koji je bio i pokrovitelj manifestacije, premijer Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te ministri i zastupnici, kao i druge osobe iz političkog i javnog života, strani veleposlanici i mnogi drugi.

Najpoznatija hrvatska viteška igra – Sinjska alka, održava se svake godine u spomen na herojsku obranu od Turaka u 18. stoljeću. Najstariji pisani spomen o Sinjskoj alci potječe iz 1784. godine. Na Alci može najmanje sudjelovati 11 i najviše 17 alkara, a slavodobitnik je onaj koji u tri utrke skupi najviše punata. Svaki pogodak u sridu slavi se oglašavanjem limene glazbe i pucnjima iz mačkula, odnosno starinskoga topa.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)