SVETAC DANA”Gospa Snježna”

Vrijeme:1 min, 23 sec

 

05.kolovoza

Posveta Bazilike svete Marije Velike.

Danas je Gospa Snježna. Službeno se današnji Gospin spomendan naziva Obljetnica posvete bazilike svete Marije Velike. To je slavna bazilika, jedna od četiri velike ili papinske bazilike u Rimu, zvana Santa Maria Maggiore. Nju je na brežuljku Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka, izgradio papa Liberije koji je Crkvom upravljao od 352. do 366. godine. Po njemu se ona često naziva i liberijanska bazilika.

Tu je crkvu, na uspomenu što je Efeški sabor 431. godine proglasio dogmu o Marijinu bogomaterinstvu, presvetoj Bogorodici svečano posvetio papa Siksto III. i do danas je najčasnija Gospina crkva na kršćanskom Zapadu. Radi se o velikoj peterobrodnoj ranokršćanskoj bazilici, koja je kasnije mnogo puta obnavljana i ukrašavana, s monumentalnim stupovljem i veličanstvenim mozaicima. U njoj je pokopan i naš zemljak, sveti Jeronim.

Prijašnji pučki naziv, Sancta Maria ad nives – Snježna Gospa – veže se uz legendu po kojoj je usred ljeta na Eskvilin pao snijeg i taj je događaj bio povod papi Liberiju da, uz materijalna sredstva jednog bogatoga rimskog patricija, započne gradnju monumentalne bazilike. Crkva se zove i Sancta Maria ad praesepe, tj. Gospa od jaslica jer je krajem 4. stoljeća u crkvi načinjena špilja poput one u Betlehemu. U crkvi se nalaze i relikvije Isusovih jaslica.

U posebnoj kapeli u crkvi se nalazi i poznata ikona zvana “Salus populi Romani”, “Spas rimskog puka”, pred kojom papa Franjo redovito moli prije i nakon odlaska na pastoralna putovanja. U ovoj je crkvi sv. Ignacije Lojolski na Božić 1538. godine s velikim ganućem i pobožnošću slavio svoju prvu misu, a svoju mladu misu u ovoj je bazilici slavio i blaženi Alojzije Stepinac.

 

hkm.hr /Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)