Milanović odlikovao postrojbe HVO-a i Specijalne policije HR HB

Vrijeme:3 min, 57 sec

 

 

Uoči sutrašnje glavne proslave 25. obljetnice Oluje, predsjednik Zoran Milanović večeras je u Kninu dodijelio odlikovanja generalima HV-a.

“Velika je stvar što će vjerujem sutra, u ove dane okupljanja, naše društvo biti šire. 25 godina nakon rata, moja je čast da odlikujem i hrvatske postrojbe iz BiH. To je naš dug časti”, rekao je.

Danas, 25 godina kasnije, tu smo. Gledamo natrag, ali prije svega gledamo naprijed. Ono šta sa dubokim ljudskim uvjerenjem mogu reći, da su ratovi gotovi. I da je te ratove Hrvatska dobila”, rekao je Milanović.

“Hrvatski rat je bio pravedan rat. I kao svaki rat bio je težak i krvav”, kazao je.

Milanović je rekao i da bi svi trebali otići na Dinaru i vidjeti mjesta gdje se vodio rat.

“Možda ovo nije vrijeme za usporedbu za 1940. godinu kad se govorilo da je tako mali broj ljudi dugovao tako velikom broju ljudi. Ratovi su gotovi. Hrvatska je te ratove dobila. Dobio sam čast da odlikujem te ljude. Živjela Hrvatska”, rekao je.

Nikad lošije vrijeme

Predsjednik je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Održavanje svečanosti počelo je na Kninskoj tvrđavi u 18 sati, a nikada do sad nije bilo tako loše vrijeme. U jednom trenutku počela je pljuštati kiša uz olujni vjetar.

Zbog kiše koja se spustila na Knin uzvanici na kninskoj tvrđavi se nalaze pod dva, tri šatora. Zbog toga je teže pridržavati se epidemioloških mjera.

Sopta: Odlikovanja HVO-u su utemeljena i osnovana

Stanko Sopta, umirovljeni general HVO-a za N1 je komentirao odlikovanje koje su postrojbe HVO-a dobile.

“U svečanom trenutku mislima sam povezan sa svojim ratnim prijateljima 2. gardijske brigade koji su ugradili živote za našu slobodu, oni su najzaslužniji za ova odličja koje ćemo uklesati pored njihovih imena u spomen kapelici sv. Ivana Krstitelja u ratnoj bazi 2. gardijske brigade u Mostaru”, rekao je.

Za Odluku predsjednika Republike Zorana Milanovića da odlikuje postrojbe HVO-a kaže da je utemeljena i osnovana u cijelosti te da ruši lažne stereotipe o HVO-u.

Ademi: To mi odlikovanje puno znači

Rahim Ademi danas je primio odlikovanja predsjednika Zorana Milanovića.

“Odličje koje mi se večeras ovdje dodjeljuje, to je odličje koje se dodjeljuje za strateško planiranje operacije tijekom Domovinskog rata, za vođenje i zapovijedanje grupama i strateškim operacijama i za planiranje operacije”, rekao je Ademi u razgovoru za RTL.

“To mi odlikovanje puno znači jer ono zaokružuje moje sudjelovanje tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Zbog tri sam razloga presretan jer sam zapovijedao s operativnim grupama koje su izvele operacije Zima ’94, onda taktičkom operacijom Skok 1, operativno strateškom operacijom Skok ’95, tzv, Skok 2 i najznačajnijom operacijom Ljeto ’95 kada je oslobođeno Bosansko Grahovo i Glamoč i time je 90 posto riješeno pitanje oslobođenja Knina”, kazao je Ademi.

VEZANO

OBLJETNICA OLUJE/Predsjednik Milanović priređuje prijem za ratne zapovjednike na tvrđavi u Kninu

 

Bulj: To je bila čista operacija

Sudionik Oluje bio je i Miro Bulj. U razgovoru za N1 kaže da mu je jedan od najsretnijih dana u njegovom životu bio kada je s Dinare vidio Knin jer je znao tada da je Domovinski rat gotov.

“To je bila čista operacija koja je potjerala srpskog agresora”, rekao je i podsjetio da je Oluja kruna prijašnjih operacija, danas se nastavlja borba za uređenu Hrvatsku.

Milanović je odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik

Milanović je ranije danas odlikovao postrojbu Prvi hrvatski redarstvenik te u govoru upozorio na “glupu izmišljotinu” da se hrvatski obrambeni rat prikaže kao zajednički zločinački pothvat.

“Rat smo dobili, rat je gotov i nakon rata bilo je pokušaja da se na Haškom sudu sve to prikaže kao zajednički zločinački pothvat, ta je namjera propala”, rekao je predsjednik na 30. obljetnici ustroja prve oružane postrojbe Prvi hrvatski redarstvenik.

Poruka za majice s natpisom “Za dom spremni”

“Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država”, poručio je Milanović, osvrćući se na najave pojedinaca da će na sutrašnju središnju proslavu 25. obljetnice VRO Oluje u Kninu ponovno doći u majicama s porukom “Za dom spremni”.

“Nije to isto. U Okučanima je to bio protokol. Došli su ispred premijera i mene, a ovo je drugo. Bilo bi dobro da se ne sramotimo kao država, a ako već žele vikati, neka viču, ali neka ne oblače te majice, to nam radi štetu”, izjavio je Milanović.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)