Izetbegovićeva SDA pokušava kriminalizirati cjelokupan Domovinski rat

0

Bauk mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima ponovno lebdi nad sarajevskim političkim nebom. Bošnjačke političke elite, predvođene vladajućom Strankom demokratske akcije (SDA) žestoko su se usprotivile činjenici da će predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovati postrojbe Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koje su, među ostalim, sudjelovale tijekom oslobodilačke akcije “Oluja”.

Prvo treba spomenuti kako nijedno problematiziranje ne može pokvariti “odnose BiH i Hrvatske” jer BiH nije samo ono što kaže SDA. BiH je i Mostar (Hrvati) i Banjaluka (Srbi) i Sarajevo (Bošnjaci) i BiH je država triju konstitutivnih naroda.

SDA to često zaboravlja, ali to ne mijenja činjenicu da to jest tako. Da parafraziramo jednog modernog mislioca, boli briga činjenicu kako se SDA i Izetbegović osjećaju.

Sasuli paljbu na Jelića

U problematiziranju odlikovanja postrojbi HVO-a iz SDA su ovoga puta paljbu sasuli na hrvatskog generala Zlatana Miju Jelića kazavši kako bi Milanović trebao koristiti svoj autoritet i Jelića izručiti bh. pravosuđu.

Jelić bi odličje što ga u povodu obilježavanja 25. obljetnice operacije “Oluja” dodjeljuje predsjednik Republike trebao preuzeti kao ratni zapovjednik brigade Specijalne policije Herceg-Bosne. Uz njega bi odličja za svoje postrojbe trebali dobiti i generali HVO-a Anton Luburić, Stanko Sopta, Ilija Nakić i Mate Bilonjić.

Na prozivke iz SDA je odgovorio i sam Jelić. Kazao je kako on nije dvojni državljanin Hrvatske i BiH, nego samo državljanin Republike Hrvatske.

“Važno mi je naglasiti, ja nemam dvojno državljanstvo. Ja sam državljanin samo Republike Hrvatske, nisam državljanin Bosne i Hercegovine. Ja nisam nikakav bjegunac, dobio sam poziv a se izjasnim o krivnji u vezi optužnice iz pravosuđa BiH početkom 2016. u Zagrebu i uredno sam se odazvao tom pozivu te sam dao iskaz Županijskom sudu u Zagrebu. Nisam imao poziv u Sarajevo”, istaknuo je.

Politički analitičari i političari iz BiH složni su u jednom. Smatraju kako je “dizanje prašine” po pitanju odlikovanja od strane SDA nemoralno s obzirom na sve “grijehe” koje ta stranka ima.

‘Milanović je politički rotvajler’

Predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić ponovio je svoj raniji stav o Zoranu Milanoviću kao političkom rotvajleru koji će se obračunati s političkim Sarajevom.

“Milanović je pokazao ono što sam davno predvidio, iako se ne volim baviti predviđanjima. Naime, izjavio sam jedne prilike kako će bh. Hrvati u svojoj političkoj borbi u liku i djelu predsjednika Milanovića dobiti političkog rotvajlera protiv islamističkog Sarajeva. To se obistinilo i drago mi je da sam bio u pravu – i kao čovjeku, i kao pripadniku HVO-a”, kazao je Karamatić za Direktno.

Politički komentator Tvrtko Milović kazao je za Direktno kako SDA hrvatski vojni i politički vrh želi prikazati kriminalnim.

“SDA vodi dug i intenzivan rat protiv svih hrvatskih političkih predstavnika s ciljem brisanja hrvatske političke konstitutivnosti u BiH. Napadi na generala Jelića su samo jedan u nizu kampanja u kojima se nastoji ukupni hrvatski vojni i politički vrh prikazati kao zločinački. Tu nema ništa novo i to će tako ostati sve dok na visokim pozicijama sjedi Bakir Izetbegović i njegovi poslušnici Džaferović i Komšić”, ocijenio je.

Milović smatra i da ta stranka cjelokupan Domovinski rat želi kriminalizirati.

“Ono što je bitno da zna javnost u Hrvatskoj jest da ovo više nisu napadi samo na Hrvate u BiH nego i pokušaj kriminaliziranja cjelokupnog Domovinskog rata. Dakle i HV i HVO”, rekao je Milović.

Predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kazao je za Direktno kako su bošnjačke političke reakcije licemjerne.

“Bošnjačke političke elite ponovno su zajahale na mržnji prema Hrvatima koju nikako ne mogu suzbiti, ali i ne žele. Njima je očito žao da su hrvatske vojne snage – kako HV tako i HVO, pomogli i mnogim sredinama u kojima su živjeli Bošnjaci i pomogli im da ne bude novih pokolja nad njima. Licemjerne reakcije vodećih bošnjačkih političara na odlikovanja predsjednika Republike mogu se svesti pod zajednički nazivnik – pomozi sirotu na svoju sramotu”, rekao je prvi čovjek vodeće oporbene stranke bh. Hrvata.

Branimir Galić, novinar Hrvatskog medijskog servisa (HMS) rekao je za Direktno kako ne postoji razlika među bošnjačkim nacionalnim i građanskim strankama.

“Bošnjački politički predstavnici zarobljeni su vlastitim tumačenjima ratnih događanja u kojima je jedina legitimna vojska Armija BiH koja po njihovim tumačenjima ni mrava ne bi zgazila. Iz istih političkih krugova koji je u sprezi s bošnjačkim medijskim mainstreamom želi se kriminalizirati HVO i svaka poveznica s vojnom silom Hrvata u BiH. Reakcije na odlikovanja postrojbi HVO-a prigoda su za razobličenje teze da postoji razlika između bošnjačkih nacionalnih i građanskih stranaka jer se po meritumu njihove nacionalne politike ne vide ama baš nikakve razlike”, kazao je Galić.

Milović je usporedio odnos SDA prema Jeliću i Selmi Cikotiću kojeg se smatra odgovornim za mnoge zločine nad Hrvatima.

“Naravno, ono što kao prigovaraju Hrvatima, SDA ne smatra problematičnim u svojim redovima. Dok se Jelića tereti što su zarobljenici čistili ulice, Cikotiću se ne zamjeri klanje i nestanak dvadesetak uglednih civila Bugojna”, dodao je Milović.

Galić problematičnim smatra i to što mediji u Hrvatskoj ne prave razliku između države BiH i bošnjačkog političkog vrha.

“Političko Sarajevo se postavlja u poziciju hegemona koji je privatizirao politiku u BiH barem kada je u pitanju medijska percepcija. Za tu pojavu krivi su i mediji u Hrvatskoj koji govore o reakcijama iz BiH na Milanovićevo odlikovanje postrojbi HVO-a, a zapravo se radi samo o reakcijama bošnjačkog političkog vrha koji se nepravedno u medijima izjednačava s Bosnom i Hercegovinom”, ocijenio je Galić.

Licemjerno je, smatra Galić, i to što je upravo SDA problematizirala odlikovanja predsjednika Milanovića HVO-u, dok su oni za ministra postavili Selmu Cikotića.

“Istovremeno je vodeća bošnjačka stranka za ministra sigurnosti je predložila, a Zastupnički dom Parlamentarne skupštine potvrdio, Selmu Cikotića, visokopozicioniranu osobu u strukturi bošnjačke Armije. Taj Cikotić, kao što mnogi vjerodostojni dokumenti govore, glavom i bradom je suodgovoran za progon 15.000 Hrvata Bugojna te za smrt 23 hrvatska logoraša, a u prošlom tjednu na lokalitetu Rostovo pronađena su četiri posmrtna ostatka za koje se pretpostavlja da pripadaju hrvatskim zarobljenicima”, rekao je Galić.

Milović ocjenjuje da je razloga za ovakav narativ prema Hrvatima više, a jedan od njih je i manjak kapaciteta bošnjačkih političara koji mogu nuditi samo – nacional-šovinizam.

“Uzroka narativa mržnje je nekoliko. Prvi cilj je stvaranje psihoze da su Bošnjacima svi susjedi neprijatelji, a sve kako bi se homogenizirali oko SDA. Drugi je razlog što su to potkapacitirani političari koji nemaju nikakav sadržaj osim plitkog nacional-šovinizma. Dakle oni samo znaju “braniti narod od nekoga”. I posljednje, atmosfera konflikta i rata je idealna za kriminal i korupciju, a to je san svakog režima”, kazao je Milović.

Galić dodaje da će bošnjački politički vrh iskoristiti svaku priliku kako bi kriminalizirao HVO.

“Bošnjački vrh će, čini se, kada god za to dobije priliku pokušati baviti se povijesnim revizionizmom kako bi se kriminalizirao HVO, a glorificirali zločinci i ljudi sumnjive prošlosti iz vlastitih redova koje imenuju na odgovorne dužnosti. Dokaz da će SDA i ostale bošnjačke stranke nastaviti s ovakvim djelovanjem je njihovo protivljenje usvajanju revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina koju je predložilo Vijeće ministara, a na čijoj provedbi inzistira i OESS te Izaslanstvo Europske unije u BiH”, stava je novinar HMS-a.

Cvitanović je pohvalio potez Zorana Milanovića.

“Milanoviću kapa dole za djelomično ispravljanje nepravde koju HVO trpi četvrt stoljeća iz Hrvatske”, kazao je Cvitanović.

Karamatić smatra i da Milanović neće nasjesti na jeftine spinove iz Sarajeva.

“Političko Sarajevo godinama plače i druge optužuje dok istovremeno skriva i negira svoje zločine, a Milanović je pokazao da neće nasjedati na tu vrstu jeftinog spina te da bh. Hrvati u njemu imaju istinskog prijatelja”, naglasio je prvi čovjek HSS-a u BiH.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara