Reakcije na izjednačavanje žrtve i agresora s prigodnim srbizmima u Hrvatskom saboru

Vrijeme:2 min, 34 sec

Da se znade otkud vetar duva

U Hrvatskom saboru zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga održala je govor o povlačenju pobunjenih Srba u organizaciji i po naređenju njihovih čelnika, u kojem je sama bila primorana sudjelovati kao mala djevojčica. Naravno, zastupnica SDSS potpuno je prešutjela okolnosti u kojima se srpsko bježanje događalo, ali nije zato propustila upotrijebiti u svom govoru srbizme koje hrvatski Srbi nisu nikad upotrebljavali. MitingDa se znade otkud vetar duva.

Nakon izlaganja Anje Šimprage za riječ se javila Karolina Vidović Krišto, zastupnica Domovinskog pokreta, koristeći institut povrede poslovnika.

“U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije august, nego kolovoz”, ispravila je Vidović Krišto, no, Željko Reiner, potpredsjednik Sabora koji je u tom trenutku vodio sjednicu, ocijenio je da je Vidović Krišto zloupotrijebila institut povrede poslovnika te joj izrekao opomenu. Valjda se tako po novom u Hrvatskom saboru čuvaju tekovine bratstva i jedinstva, a hrvatski jezik oduvijek je bio prva žrtva jugoslavenskih politika.

Na relativiziranje Domovinskog rata reagirala je i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić na Twitteru. “Ispričala je dirljivu priču djeteta koje se našlo u izbjegličkoj koloni. Ali prije te kninske kolone diljem dogodilo se na desetke i stotine drugih kolona koje su, za razliku od kninske, marširale pred cijevima srpskih pušaka i tenkova”, navela je Tomašić.

Dodaje kako je ta nesretna djevojčica iz kninske kolone danas saborska zastupnica i donosi zakone u najvišem predstavničkom i zakonodavnom tijelu Hrvatske. Ističe da od toga “nema bolje i jasnije poruke koliko je za Srbe s ovog područja bolja od paratvorevina čiju sudbinu određuje Beograd.”

Tomašić smatra da je krajnje vrijeme “da to čujemo i iz usta srpskih manjinskih predstavnika, da otvoreno osude velikosrpsku zločinačku politiku i tzv. RSK i pomognu nam rasvijetliti sudbinu nestalih i zatvoriti otvorena pitanja sa Srbijom.”

“Važno je da prestanu s relativiziranjem srpske pobune i sustavnih zločina protiv Hrvata i ostalih nesrba, kao i da konačno prestanu izjednačavati žrtvu i agresora. To bi pokazalo spremnost za bolju budućnost koju je Šimpraga spomenula. Sve drugo običan je folklor s figom u džepu”, zaključila je.

Skandalozna izjava dopredsjednika Srpskog narodnog vijeća

A da baš ništa novoga nema u srpskoj politici potrudio se pokazati dopredsjednik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević, na jednoj u nizu tribina „Documente – Centra za suočavanje s prošlošću“, organizacije koja se posebno proslavila za vrijeme haaških suđenja. Ova zadnja tribina je održana danas u povodu 25. godišnjice akcije “Oluja”.

Dopredsjednik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević istaknuo je tako da je pred nama vrijeme u kojem tek trebamo vidjeti hoće li doći do istinske promjene u politikama sjećanja.

Smatra da bi s hrvatske strane manifestacijama kojima se obilježava Oluja osim slavlja trebalo dodati suze i žaljenje za ubijenim srpskim civilima, a sa srpske strane prihvatiti činjenicu da je Oluja, osim egzodusa, bila i legitimna akcija hrvatske vojske kojom je oslobođena trećina okupiranog teritorija.

“U dijaboličnom odnosu prema Oluji iz moje perspektive, potrebno je oponirati prevladavajućem narativu i jasno reći kako je Oluja istovremeno legitimna i kriminalna, oslobađajuća, ali i etničko čišćenje“, poručio je Milošević.

 

hkv.hr/ https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)