1. kolovoza 1991. – Sjećanje na pokolj u Dalju

Vrijeme:57 sec

Bijeg stanovnika iz okupiranog Aljmaša, Dalja i Erduta prema Osijeku tek je dio strašnih događaja koji su se nizali od ranog jutra 1. kolovoza 1991. istočno od Osijeka. 

Snažan topnički napad na Dalj i Erdut počeo je rano ujutro u 3 sata i 30 minuta. Nakon topničke pripreme iz više je smjerova krenuo i kombinirani napad oklopno mehaniziranih pješačkih snaga koje su do tada bile raspoređene na području Srbije.

Dok su slabo naoružani branitelji odolijevali napadima i trpjeli velike gubitke u ljudstvu, civilno se pučanstvo žurno izvlačilo prema Dunavu gdje su se oko 10 sati ukrcali na prvi šlep. Čekalo ih je sedam godina progonstva.

Zastrašujući napad na Policijsku postaju Dalj pokazao je svu brutalnost jedinica Jugoslavenske narodne armije koje su do tada pred međunarodnom javnošću glumile neutralnu stranu.

Stanovnici Aljmaša, Dalja i Erduta koji su ostali u svojim kućama pretrpjeli su neopisiva mučenja. U Dalju je bio i logor u kojem su svakodnevno na najokrutniji način mučeni nedužni muškarci, žene i djeca.

Do danas nitko nije odgovarao za strahote koje su prošli.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)