ODGODA IZBORA U MOSTARU: Evo što su dužnosnici međunarodne zajednice odgovorili Čoviću

0

 

Dužnosnici Izaslanstva EU u BiH, OHR-a, OSCE-a i veleposlanstvo SAD-a i Velike Britanije u BiH odgovorili su predsjedniku Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Draganu Čoviću na pismo koje je uputio povodom datuma održavanja izbora u Mostaru.

U zajedničkom pismu navedene institucije pozdravljaju njegovu “kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme”, te ponavljaju koliko “cijene ulogu koju je odigrao proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma”. Napominju da je održavanje ovih izbora uključeno u “14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Europske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokracije i vladavine prava u Bosni i Hercegovini”.

“Pored toga, s olakšanjem smo primili vijest da je Parlamentarna skupština BiH konačno usvojila Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza za 2020. godinu. U vezi odluke Središnjeg izbornog povjerenstva koja se tiče održavanja izbora u Mostaru, naglašavamo da obveze SIP-a proizlaze iz Izbornog zakona BiH, uključujući zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama. To pitanje je također SIP uzalud istaknuo 3. srpnja u pismu Zajedničkom kolegiju PSBiH. SIP je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom BiH i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati te rokove ili da ovlasti SIP-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. srpnja 2020. godine usvojila PSBiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. SIP je stoga djelovao u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne suočava s preprekama u svom funkcioniranju”, navode u pismu koje prenosi N1.

Naglašavaju kako je “sada od ključne važnosti da se izbori održe 2020. godine u cijeloj državi, uključujući i Grad Mostar”.

“Odluka da se održe izbori u Mostaru bila je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, svi se trebamo pozabaviti rješavanjem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da osiguramo da se oni dogode. Vjerujemo da ćete se i Vi i članovi HDZ-a BiH angažirati na konstruktivan način s ciljem osiguranja prava građana BiH da sudjeluju na izborima, dodjele sredstva SIP-u bez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU”, zaključuje se u pismu koje potpisuju visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, veleposlanica OSCE-a u BIH Kathleen Kavalec, zamjenik voditelja Izaslanstva EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica voditeljice Misije veleposlanstva SAD-a u BiH Ellen Germain i zamjenik voditelja Misije Veleposlanstva Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Ruth Wiseman.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara