31. srpnja 1995. – Tuđmanovo pismo Akashiju – nećemo pregovarati s Martićem

Vrijeme:1 min, 27 sec

Predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uputio je 31. srpnja 1995. javno pismo specijalnom izvjestitelju UN-a za bivšu Jugoslaviju Yasushiju Akashiju u kojemu ga oštro upozorava da nametanje pregovora s pobunjenim Srbima više nije opcija na koju pristaje hrvatska strana. Ponašanje visokih dužnosnika UN-a u tom razdoblju u najmanju je ruku bilo neprimjereno. Nakon skandaloznih zarobljavanja stotina pripadnika mirovnih snaga međunarodna zajednica iskazala je inertnost i popustljivost, što su oni pak iskoristili da osvoje Srebrenicu i počine nezapamćene zločine.

Situacija u Hrvatskoj bila je donekle slična jer su pobunjeni Srbi uporno odbijali zahtjev za mirnu integraciju okupiranih prostora. Kap koja je prelila čašu hrvatskog strpljenja bilo je odbijanje plana međunarodne zajednice zvanog Z4, a koji je hrvatskim Srbima nudio iznimno visok stupanj političke autonomije. Unatoč svemu, Akashi je posljednjih dana srpnja, nakon sastanaka s hrvatskim predsjednikom i vođom pobunjenih Srba Milanom Martićem, izrazio nezadovoljstvo što Tuđman nije pristao na „šest uvjeta za nastavak pregovora“ koje je postavio Martić.

Hrvatski predsjednik žurno je odgovorio javnim pismom Akashiju u kojem je naveo kako hrvatske vlasti neće voditi pregovore s Martićem kojeg je Međunarodni sud u Haagu stavio na popis ratnih zločinaca. Tuđman nije otklonio mogućnost pregovora, ali samo uz uvjet otvaranja naftovoda i prometnih komunikacija te pregovara o neodgodivoj primjeni Ustava Republike Hrvatske na okupiranim područjima. Istovjetan prijedlog o mirnoj reintegraciji iznijelo je hrvatsko izaslanstvo na sastanku s pobunjenim Srbima u Ženevi, ali srpska strana ostala je pri odlukama vođa iz Knina.

Zanimljivo, dva dana prije Tuđman je primio američkog veleposlanika Petera Galbraitha na njegov zahtjev, koji je došao izraziti potporu hrvatskoj politici. Tuđman je ponovio da u postojećim okolnostima više ne može dopustiti da srpski pobunjenici izigravaju Hrvatsku i međunarodnu zajednicu.

 

daniponosa.hrt.hr/ https://daniponosa.hrt.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)