MINISTAR ZDRAVSTVA RH Beroš: Rezervirali smo milijun i pol doza cjepiva za koronavirus

0

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obvezno, rekao je kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane.

Tamo je rekao kako je nova aplikacija Stop COVID-19 do sada skinuta više od 15.000 puta.

“Nitko ne može zamijeniti neposredan rad epidemiologa na terenu – njihove izvide, njihovo promišljanje i njihovu anamnezu. Međutim, ova aplikacija može pomoći u obavještavanju svih osoba koje su bile u kontaktu posljednjih 14 dana s pozitivnom osobom”, rekao je i ponovio kako je aplikacija dobrovoljna, anonimizirana, transparentna i privremena te kako je sjajan primjer solidarnosti.

Na pitanje što bi se trebalo dogoditi da skidanje aplikacije bude obvezno, rekao je kako ne inzistiraju na određenim rješenjima, već apeliraju i educiraju građane.

“Puno je vjerojatnije, jer se o tome razgovara na europskom nivou, da korištenje aplikacije bude obvezno ako želimo putovati u zemlje koje imaju istu ili sličnu aplikaciju”, dodao je.

Kaže da je kompatibilnost aplikacije velika s drugima u EU jer je EK izdala određene smjernice.

“Postoji nekoliko velikih inicijativa, za sada su dvije najveće, od kojih je jedna na europskom nivou koje s različitim proizvođačima cjepiva koji su u ovom trenutku otišli najdalje u njegovom ispitivanju, potpisuju predugovore. Na europskom nivou, Hrvatska je potpisala jedan takav ugovor gdje smo rezervirali oko milijun i pol doza tog novog cjepiva. To sam potpisao prije dva dana”, kaže i dodaje kako postoji još jedna globalna inicijativa za koju još nisu sigurni treba li joj se priključiti, a i svi predugovori imaju financijske akontacije.

“Novci nisu problem kada se pojavi novo cjepivo koje je relevantno, a do tada imamo dosta vremena i ispitivanja”, zaključuje.

Ipak, kaže da bi volio biti optimist, ali kako nije siguran za koliko brzo će cjepivo doći.

 

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara