ZAGREBAČKI GRADONAČELNIK: Bandić optužio Hrvatske vode za krađu 450 mil. kuna, najavio ustavnu tužbu

Vrijeme:1 min, 22 sec

 

Upitan o tome je li odvodnu infrastrukturu u Zagrebu potrebno unaprijediti, s obzirom na nedavne poplave, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ustvrdio je da su Hrvatske vode prošle godine od građana Zagreba “ukrali komunalne naknade 450 milijuna kuna”, a da je u komunalno poduzeće Vodoopskrbu i odvodnju vraćeno 45 milijuna kuna.

Pročelnik Gradskog ureda za planiranje i prostorno uređenje Ivica Rovis kazao da postojeći prijedlog zakona o obnovi Zagreba nakon potresa, koji je danas na dnevnom redu Hrvatskog sabora, predlaže da obnovu financira država u iznosu od 60 posto, jedinice lokalne samouprave 20 posto, a građani, odnosni vlasnici, preostalih 20 posto.

“To se odnosi isključivo na konstruktivnu obnovu, odnosno na poboljšanje mehaničke otpornosti i stabilnosti”, kazao je Rovis dodavši da su područja Gornjeg i Donjeg grada izdvojeni kroz program cjelovite obnove gdje će se pristupiti cjelovitoj obnovi.

Kazao je da zakon predviđa i izradu dva programa, program mjera i cjelovite obnove, koji će služiti za pristupanje fondovima Europske unije.

“Iz tih sredstava će se financirati sama obnova, osniva se i Fond za obnovu. Ovih 20 posto će zasigurno biti umanjeno u jednom dijelu s europskim sredstvima iz programa, tako da se olakša financiranje državi, gradovima i privatnim osobama” kazao je Rovis.

Istaknuo je da je cilj što prije osposobiti stambene objekte, da zakon izričito navodi da će Grad Zagreb obnavljati svoje objekte, a država one u svome vlasništvu.

Dnevnik.ba/https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori