(FOTO)Obilježena 27. obljetnica stradanja branitelja i civila na Stipića livadi

Vrijeme:1 min, 9 sec

Mučki ih ubili pripadnici Armije BiH.

Polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i svetom misom na spomen obilježju stradalim Hrvatima na Stipića livadi iznad Doljana, danas je obilježena 27. godišnjica stradanja 39 hrvatskih branitelja i civila koje su na današnji dan 1993. mučki pogubili pripadnici Armije BiH.

U spomen na stradale, služena Sveta je misa zadušnica na kojoj su, uz obitelji i prijatelje ubijenih, nazočili i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i predstavnici vlasti i stranaka članica Hrvatskog narodnog sabora. Svetu misu za nevine hrvatske žrtve predvodio je don Ivica Boras, župnik župe svetog Mateja iz Mostara , a misno slavlje uveličao je zbor iz navedene župe.

Prije početka svete mise brojna izaslanstva zapalila su svijeće i položili vijence na spomen obilježje. Skupu se obratio general Stanko Sopta – Baja, a pročitana su imena stradalih na Stipića livadi i Doljanima.

Stipića livada, mjesto iznad Doljana, općina Jablanica, mjesto je na kojemu je u jutro 28. srpnja 1993. počinjen zločin nad 33 hrvatskih vojnika i 6 civila koje su ubili i masakrirali pripadnici Armije BiH. Svi preživjeli stanovnici sela njih preko 200 uglavnom žena i djece, uhićeni su i odvedeni u Jablanicu gdje su bili zatočeni do 01. ožujka 1994. kada su razmijenjeni.

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)