LOKALNI IZBORI: Bitka za velike gradove: Split, Rijeka i Osijek mijenjaju kandidate, s Bandićem nitko ne želi

Vrijeme:5 min, 29 sec

 

Za svibanj 2021. velike stranke već su počele pripremati strategiju i kandidate, a u četiri velika grada dogodit će se promjene.

 

Prašina nakon parlamentarnih izbora još se nije ni slegla, a već su, čini se, počele pripreme za novu veliku bitku – onu na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju sljedeće godine. Najvažnija bitka tada, naravno, vodit će se za grad Zagreb, ali vrlo zanimljivo moglo bi biti i u ostala tri velika grada – Splitu, Rijeci i Osijeku.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nikad nije lošije stajao, što pokazuju i rezultati parlamentarnih izbora. Bandićeva stranka nije uspjela ući u Sabor. Iako Bandića ne treba podcijeniti jer ima dobro uporište u dijelu zagrebačkih kvartova, ovo bi ipak mogao biti kraj njegove vladavine u Zagrebu.

Tko će dati podršku?

Tomislav Tomašević, prvi čovjek političke platforme Možemo!, koja je postigla velik uspjeh na parlamentarnim izborima i sada je, prema posljednjem Crobarometru, treća opcija, već je najavio kandidaturu za Zagreb. Tomašević zasigurno ima najviše šansi za micanje Bandića, no ključno je tko će ga sve podržati u toj utrci. SDP, ako je suditi prema sadašnjim okolnostima i lošim izbornim rezultatima, nema puno šansi za osvajanje Zagreba, a čini se ni pravog kandidata.

– Ovo nam je velika prilika, do sada nismo imali ozbiljnog kandidata za Zagreb, uvijek se išlo s nekom figom u džepu, a sada će biti drugačije – rekao nam je sugovornik iz HDZ-a. Ime HDZ-ova kandidata još nije poznato, a u javnosti se za sada najviše spekulira s imenom ministra zdravstva Vilija Beroša.

Kandidata za Zagreb imat će i Most, koji ponovno bilježi rast popularnosti. Imena se još ne spominju, no u Mostu su optimistični nakon parlamentarnih izbora – u svim zagrebačkim jedinicama ostvarili su više od 10 posto, a uspjehu su pridonijela nova imena poput Marije Selak Raspudić, Nine Raspudića te Marina Miletića, na koje se svakako računa i za lokalne izbore.

Most će, naime, imati kandidate i u ostala tri velika grada – Splitu, Rijeci i Osijeku. Iz Domovinskog pokreta već su bili najavili da će imati kandidate za sve gradove, a spekulira se da bi u utrku za Zagreb iz njihovih redova mogao ući bivši ministar Zlatko Hasanbegović.

Mali broj glasova

HDZ nakon dugo vremena ima veliku šansu i u Osijeku. Na ovim su izborima u IV. izbornoj jedinici, HDZ-ovci osvojili čak osam mandata, a u korist im idu još neke stvari. Naime, Ivica Vrkić sigurno se neće kandidirati za još jedan mandat, a to znači da će u lipnju 2021. netko drugi zauzeti funkciju prvog čovjeka u Osijeku. Da je Vrkićeva karijera na zalasku, pokazali su netom održani izbori, na kojima HNS-ova lista nije prešla prag u IV. izbornoj jedinici, a on je osvojio mizernih 3,1 posto preferencijalnih glasova.

U vezi s HNS-om jedno je sigurno – bivši predsjednik i ministar Ivan Vrdoljak ne želi se kandidirati. U SDP-u će o kandidatima za lokalne izbore raspravljati tek nakon biranja novog vodstva stranke, međutim, nekoliko izvora nam je potvrdilo da trenutno najbolje kotira sadašnji dogradonačelnik Boris Piližota, nekadašnji direktor u osiguravajućem društvu Generali, kao i Erste & Steirmärkische Banku.

Piližota je ovih dana izbio u prvi plan, ali zbog nogometa, jer je javno optužio Davora Šukera da kao šef nogometne organizacije pokušava spriječiti NK Osijek u borbi za ulazak u Champions League. Možda je u pitanju populizam, ali Piližota je ambiciozan, kažu u SDP-u.

Jedinstvena prilika

Kandidata za Osijek imat će i Domovinski pokret Miroslava Škore, no imena se za sada ne spominju. Neki ne isključuju da bi to mogao biti bivši HDSSB-ovac Krešimir Bubalo, no to je sve još pod upitnikom. Spekulira se da bi u tu utrku mogao ući i bivši župan Vladimir Šišljagić, iako mu se ne daju velike šanse. U HDZ-u su, pak, prilično optimistični kad je riječ o situaciji u Osijeku. Kažu da se radi o situaciji nalik onoj u Zagrebu, samo što imaju veće šanse za osvajanje gradonačelničkog mjesta.

– Ovo je jedinstvena prilika za Osijek. Prije se uvijek išlo s nekim kombinacijama, a sada će se ići s ozbiljnim kandidatom koji ima šanse za pobjedu – rekao je sugovornik iz HDZ-a i dodao kako se o imenima još nije razgovaralo. Ističe da Vrkić ne ide na izbore te da ovaj put svi startaju s istih polaznih pozicija. Smatraju da Škorina ekipa nema velike šanse za osvajanje Osijeka te da će, zapravo, najveću bitku tamo voditi sa SDP-om.

Neizvjesno će biti i u Splitu. U HDZ-u se za sada ne govori tko će biti kandidat za taj grad, no upućeni iz stranke ističu da to zasigurno više neće biti Andro Krstulović Opara jer u vrhu stranke njime nisu zadovoljni. Ni u SDP-u se ne spominje konkretno ime, navodno se traži jaki kandidat koji može privući birače od centra do ljevice. U gradskim kuloarima nagađa se da će u utrku ponovno i Željko Kerum, a Domovinski bi pokret mogao zaigrati s Robertom Pauletićem.

Dobar izborni rezultat

Vojko Obersnel je gradonačelnik Rijeke još od 2000. i ovo mu je već šesti mandat, ali i posljednji. SDP od 1990. vlada Rijekom, no posljednjih godina uz vidljiv pad popularnosti i idući lokalni izbori bit će jako važni jer je ovaj grad glavno uporište SDP-a. Međutim, SDP je dobio i konkurenciju na ljevici jer je Radnička fronta kao dio koalicije Možemo! ostvarila dobar izborni rezultat, a Katarina Peović je osvojila saborski mandat.

Na prošlim lokalnim izborima HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Rijeke bio je Kristjan Staničić, koji nije uspio ući u drugi krug. Tada je ponovno pobijedio Obersnel.

– On je dobar čovjek, ali bez karizme, i veliko je pitanje može li postati gradonačelnik. Potpuno je nevidljiv – komentirao je ovih dana član Predsjedništva SDP-a.

Problem bi im mogla biti i eventualna kandidatura Katarine Peović iz Radničke fronte, koja bi u Saboru mogla izgraditi još veću političku prepoznatljivost i uzeti podosta lijevih glasova.

 

jutarnji list/https://www.jutarnji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)