HRVATSKI SABOR/Iskazano povjerenje novoj Vladi Hrvatske, premijera Andreja Plenkovića

Vrijeme:2 min, 31 sec

Nakon cjelodjevne burne rasprave Hrvatski sabor večeras je sa 76 glasova za i 59 protiv izglasao povjerenje novoj, 15. Vladi Republike Hrvatske i drugoj koju će voditi aktualni premijer Andrej Plenković.

Hrvatski sabor je o povjerenju Vladi glasao nakon završetka rasprave koja je započela u 10 sati, a za što su im bili potrebni glasovi većine zastupnika, odnosno njih 76, koliko ih HDZ ima s partnerima, zastupnicima manjina, NS Reformista i HNS-a.

Plenković je poručio da će nastojati opravdati dobiveno povjerenje. Prva sjednica nove Vlade bit će sutra.

Rasprava o vladinom programu trajala je od prijepodneva. Nakon klubova zastupnika i pojedinačne rasprave, navečer se zastupnicima opet obratio Plenković. Zahvalio se onima koji su mu izrazili potporu, ali i onima koji su izrazili kritiku. Rekao je i da je Vlada u prošlom mandatu radila na tome da ne dođe do njene destabilizacije. Istaknuo je da je stvorena većina s kojom će provesti program oko kojeg su se usuglasili. Priznao je da ga je iznenadilo što nitko od vođa oporbe nije pristao na njegov poziv na sastanak. Kazao je među ostalim da će biti otvoreniji za oporbene prijedloge. Nakon toga su uslijedile replike zastupnika, a Plenković im je odgovarao.

– Bit će izazova ogromnih, i javnih i zdravstvenih i ekonomskih i financijskih. Imamo više političkog iskustva danas nego prije i to sigurno olakšava rad. Vlada je homogena, parlamentarna većina kompaktna, poručio je.

Tko su novi ministri?

Nova Vlada Hrvatske umjesto ranijih 20 ima 16 ministarstava, a ukupno 18 članova s 4 potpredsjednika, a to su Tomo Medved, Davor Božinović, Zdravko Marić i Boris Milošević.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i dalje će voditi Oleg Butković.
Ministarstvo branitelja vodit će kao i do sada Tomo Medved
Nema promjena niti na dužnosti ministra unutarnjih poslova, gdje je i dalje Davor Božinović.
Ministarstvo financija i dalje će voditi Zdravko Marić.
Ministarstvo turizma i sporta vodit će Nikolina Brnjac, riječ je o novoj ministrici u Vladi umjesto Garija Cappellija i novom ministarstvu, koje spaja sektor turizma sa sportom.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije vodit će Nataša Tramišak, također nova ministrica.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja vodit će Radovan Fuchs, koji će naslijediti Blaženku Divjak. Ministarstvo gospodarstva i održivoga razvoja pripalo je Tomislavu Ćoriću, ovog puta s novim proširenim resorom i umjesto bivšeg ministra Darka Horvata, koji će biti na čelu Ministarstva graditeljstva, prostornoga uređenja i državne imovine.
Ministar obrane je Mario Banožić, koji će tako naslijediti Damira Krstičevića.
Ministarstvo uprave i pravosuđa vodit će Ivan Malenica.
Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i dalje vodi Josip Aladrović, sada s nešto širim resorom.
Ministarstvo kulture i medija dobila je nova/stara ministrica Nina Obuljen Koržinek, kojoj su sada u službeni naziv Ministarstva dodani i mediji.
Na čelu Ministarstva vanjskih poslova ostaje Gordan Grlić Radman.
Ministarstvo zdravstva i dalje će voditi Vili Beroš.
Na čelu Ministarstva poljoprivrede ostaje Marija Vučković.

Premijer Plenković i članovi njegove vlade večeras su nakon što im je Hrvatski sabor iskazao povjerenje dali i svečanu prisegu.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)