ZORICA VUKOVIĆ: PO DJELIMA ĆETE IH PREPOZNATI

Vrijeme:6 min, 37 sec

 

 

 

„Svaki zapis je uništen ili krivotvoren, svaka knjiga prepisana, svaka slika ponovo naslikana, svaki kip, zgrada i ulica preimenovana, svaki datum promijenjen. Taj postupak se nastavlja svakim danom, u svakoj minuti. Povijest je stala. Ništa ne postoji osim beskrajne sadašnjosti u kojoj je Partija uvijek u pravu,“ napisao je George Orwell u ‘1984.’.

Svjedočimo ovih dana uništenju mnogobrojnih spomenika u SAD, devastaciji i paljenju crkava, istupanju iz Katoličke crve u Njemačkoj, korona bolesti i lažima vezanim uz nju, degradiranju izbora i mudrovanju sveznajućih političara. A na svim svjetskim jezicima upozoravaju Zemljane da budu odgovorni

Je li stožeraška svita odgovorna? Ako to već nisu članovi političkog establišmenta, zašto nam je istinu o bolesti prešutjela katolkinja, jedina u Stožeru koja nešto zna o virusima? Umjesto toga posla nam pusu, a onda se pridruži uvođenju maski, naravno, kad su parlamentarni izbori prošli.

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=17&v=zAFiN4tLKNc&feature=emb_logo

 

U cijelu se zavrzlamu uključila i neizbježna Ruža koja žali što su kritizirali Plenkovića tijekom kampanje iako im je on još u drugoj polovici svibnja preko Jutarnjeg poručio: „Na ove će izbore HDZ ići s partnerima s kojima je surađivao 2016., svjestan kako smo upravljali krizama, s jasnim planom i sigurnom budućnosti Hrvatske. Nikad nismo rekli da ćemo u koaliciju s Domovinskim pokretom, a još manje s Mostom, s obzirom na naša iskustva. Na ove izbore HDZ ide pobijediti, a teze koje se plasiraju u javnost, donose drugi, izmišljene su.“

I da bi sve bilo legitimno i legalno, jer ‘tako se to radi u politici’, kako kaže Ruža, ona ‘svog’ dečeca gura u Sabor, iako je osvojio tek 19 glasova. Kakve tu veze ima pravda i demokracija i odluka birača koji su drugom kandidatu, koji neće u Sabor, dali 3 907 glasova. Doista, tako je to u politici. Čemu onda onoliki lančići s križićima oko Ružina vrata? Je l’ to za zavaravanje onih koji misle kako je ona katolkinja? Bitno da je sve legitimno i legalno! Jedan takav legitiman i legalan stolovao je na Pantovčaku 10 godina i zalagao se za to da se na javnom mjestu ne postavljaju križevi. Nije uspio.

Kad su novinari Ružu pitali što ako se i nakon dodatnih konzultacija njezino tumačenje ispostavi spornim, rezolutno nam je uzvratila:  „U tom slučaju vraćam se u Hrvatski sabor, ne dam svoj mandat i prekidam svoj mandat u EP-u!“ 

Treba li ovome komentar?

I dok gore katedrale, u Njemačkoj se postavljaju spomenici Marxu u Trieru, u svibnju 2018., kojega pokloniše Kinezi, a nedavno i Lenjinu, kojega u  Gelsenkirchenu postavi Marksističko-lenjinistička stranka Njemačke. Mutti šuti, EU rezolucije u ladicama. Ali se zato natežu oko podjele eura za naredno razdoblje, kao oni nešto rade, a onda se dogovore u hipu, hvaleći svoj legalitet kao legitimitet odgovornih.

‘Znanstvenici’ s Harvarda nam ‘studiozno’ poručuju kako će RH u narednom razdoblju biti na začelju po ekonomskom napretku.

 

 

O tim prognozama komentar je dao Miljenko Šurlina (FB):„Hrvatska i Bugarska su na začelju EU kao dugoročna strategija. Prije par mjeseca sam razgovarao s jednim Bugarinom. Ustanovili smo da Hrvatska i Bugarska imaju identične probleme i urušavanje vjerskog, gospodarskog, državnog i inog sustava koji je potenciran iz vanjskih centara moći. Utoliko me ne čudi ova prognoza s Harvarda koja je zapravo plan okultnih oligarhija kao somoispunjavajuća prognoza! Hrvati i Bugari su u biti najduhovniji narodi u Europi…Ta iskonska duhovnost, podijeljena na katolički i pravoslavni aspekt, odavno smeta anglsosakonsko-kalavnističkim okultnim elitama Zapada. To je duhovnost koje se ONI boje, s opravdanjem.“

Zašto je tako i zašto Hrvati ostaju ponekad ostavljeni i od svojih tzv. legalnih i legitimnih predstavnika? Višestoljetna težnja za samobitnošću ostavila je trag na hrvatskom narodu, a suvremene elite ne dozvole proučavanje povijesti i trude se, kako bi moja baka rekla, ‘stjerati nas u kozji rog’, danas preko Bruxelles-a, a nekad preko ‘naših prijatelja iz inozemstva’. 

Poljski profesor povijesti, slavističar, koji je studirao i na Sveučilištu u Zagrebu, Piotr Żurek, izvanredni je predavač na Sveučilištu za tehnologiju i humanističke znanosti u Bielsko-Biała, autor je brojnih publikacija i kongresnih radova o povijesti Slavena i Balkana. Niz  godina surađuje s mnogim istraživačkim centrima, uglavnom u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji. U posljednje se vrijeme u svom istraživačkom radu bavi poviješću Jugoslavije i poljsko-jugoslavenskim odnosima u 20. stoljeću.

U članku „Nowa interpretacja genezy Načertanije – serbocentrizam Hotelu Lambert a Chorwaci“ razotkriva ulogu hotela Lambert u stvaranju plana srbijanskog ministra unutarnjih poslova Ilije Garašanina (1812. – 1874.), poznatog kao ‘Načertanije’, a što je osnova za stvaranje Velike Srbije. Hotel Lambert u Parizu bio je aristokratsko okupljalište poljskih emigranata između 1833. i 1870. godine, a vodio ga je čelnik ove organizacije, princ Adam Jerzy Czartoryski (1770. – 1861.). 

U scrinia slavonica 6 (2006), 629-648., koje prenosi Hrčak na https://hrcak.srce.hr/file/11385 Żurek piše da je u siječnju 1843. godine vođa ustavobranitelja Adam Czartoryski napisao ‘Savjeti Srbiji za vođenje politike’ u kojima je iskusni poljski diplomat predstavio ciljeve, kojima bi trebala težiti nova srpska politika. Knez Czartoryski je smatrao da se Srbija mora osloniti na Englesku i Francusku. Prema Czartoryskom, glavna opasnost Srbiji prijeti od Rusije i Austrije i zato je smatrao da, zasad, ne treba odbacivati vrhovnu vlast Turske. Upravo suprotno, trebala bi je iskorištavati za učvršćivanje svoje moći, da bi ‘u budućnosti ujedinila’ južne Slavene koji žive na području Turske i Austrije. Srbija prvenstveno ‘mora dovesti do njihovog oslobođenja’. Czartoryski je u tom dokumentu također predstavio svoju viziju hrvatsko-srpskih odnosa: „Srbi također moraju uspostaviti prijateljske odnose s ostalim Slavenima: Ilircima, Dalmatincima, Hrvatima…“ te slavenskim pučanstvom Vojne Krajine. Vrijeme je pokazalo, da su ‘Savjeti’ imali ogroman utjecaj na daljnju politiku Srbije.

O povezanosti Hrvata i Srba preko hrvatskog lista ‘Branislav’, koje isto prenosi Hrčak, piše Żurek u https://hrcak.srce.hr/file/151875 , između ostalog: „U samom Beogradu izdavanje ‘Branislava’ pomagalo je tamošnje ‘Tajno demokratsko panslavističko društvo’, osnovano na inicijativu Hrvata Matije Bana iz Dubrovnika.“  Časopis je uređivao Bogoslav Šulek (1816.  – 1895.), hrvatski jezikoslovac, leksikograf, književnik, novinar, publicist, povjesničar, prirodoslovac. Prije nego što je stigao u Beograd, Ban (1818. – 1903.) je pet godina živio u Istanbulu gdje je održavao kontakte s ogrankom Hotela Lambert, vjerojatno i s Michalom Czajkowskim (1804. – 1886.) poljskim piscem i političkim emigrantom kozačke baštine. Zanimljiva je također činjenica da je Matija Ban odmah nakon napuštanja Istanbula i dolaska u Beograd u kolovozu 1844. godine, postao jedan od najbližih suradnika Ilije Garašanina. Ban je i umro u Beogradu.

Eto, to su još neke crtice iz naše povijesti o kojima do sada nisam ništa znala. Zašto se to sve gura u zaborav treba pitati one iz ‘hotela lambert’; naravno ovo je metafora. A nekako se čini da su ovi akteri i dalje aktivni. O njihovim namjerama, kako Šeks reče gremijima, možemo samo naslućivati. Vrlo su vješti i dobro se snalaze u ovom svijetu. Ne urlaju više po trgovima. Tome im služe korisni idioti koji bi se prodali ‘za šaku dolara’ i mic po mic ostvaruje se ideja Adama Czartoryskog

„Čuvajte se lažnih proroka koji dolaze k vama u ovčjem odijelu, a iznutra su vuci grabežljivi. Po njihovim ćete ih plodovima prepoznati. Bere li se s trnja grožđe ili s bodljike smokve? Tako svako dobro stablo rađa dobrim plodovima, a nevaljalo stablo rađa plodovima zlim. Ne može dobro stablo donijeti zlih plodova niti nevaljalo stablo dobrih plodova. Svako stablo koje ne rađa dobrim plodom siječe se i u oganj baca.  Dakle: po plodovima ćete ih njihovim prepoznati.“ (Lk 6,43-44)

Da ipak ima nade pokazala je emisija Otvoreno 20. 7. .  Bauk se ‘rasplakao’ jer ga se ignorira. Nije više u prvom planu. Poklekli baje pred argumentima. A PR-ovac otišo, uz uvredu Karolini Vidović Krišto. ‘Naprednakinje’muče.  Ali u Saboru neće više biti isto.

 

Pater Ike Manduricć je 18.7. napisao: „Težak je to križ ta Hrvatska. Nepravde, laž, obmana, prevara… Ali nema odustajanja. Nema skidanja s križa do smrti.“

 

Zorica Vuković/Hrvatsko nebo

Odgovori