Što će BiH dobiti od 1,82 bilijuna eura teškog EU proračuna

Vrijeme:2 min, 6 sec

BiH će dobiti najveći dio bespovratne pomoći od EU kroz medicinsku opremu, lijekove i sve što je potrebno za medicinski sektor, ali iz zajedničkog fonda uz striktnu kontrolu da bi se izbjegle kriminalne radnje koje su se javile tijekom dosadašnjeg toka pandemije.

Bosna i Hercegovina gleda prema Bruxellesu i dogovoru zemalja članica Europske unije o proračunu i nevjerojatnih 1,82 bilijuna eura za sljedećih sedam godina. Nešto će od tog novca doći i do nas, a njegov utjecaj može imati i političke reperkusije.

“Upravo završeni sastanak lidera EU gdje je dogovoren proračun za 7 godina i specijalni fond za COVID 19 donio je očekivane odluke, a to je da će se u samom fondu više sredstava izdvojiti kroz kredite, a manje kroz grantove, odnosno bespovratna sredstva”, kaže za Klix.ba ekonomist Draško Aćimović.

To je ne samo politička odluka, nego i ekonomska, dodaje on, jer bi pored naravno svih drugih razloga, povećanje novčane mase kroz grantove dovelo i do većeg obezvređivanja novca.

“Za nas je najvažnije šta to konkretno znači za BiH i vrlo tešku situaciju koja očekuje građane od jeseni. BiH će biti kao i druge zemlje Zapadnog Balkana uključena u proces pomoći i kreditnog financiranja od EU, ali s većom kontrolom utroška tih sredstava”, smatra on.

Dodaje kako je, bez obzira na to što je BiH zakasnila da se prijavi u proces nabave lijekova, EU odlučila da je ipak naknadno uključi na spisak.

BiH će dobiti najveći dio bespovratne pomoći od EU kroz medicinsku opremu, lijekove i sve što je potrebno za medicinski sektor, ali iz zajedničkog fonda uz striktnu kontrolu da bi se izbjegle kriminalne radnje koje su se javile tijekom dosadašnjeg toka pandemije.

“Krediti koji su planirani za ekonomsku podršku ugroženom gospodarstvu bit će vezani za reforme i uvjetekoje naša zemlja treba ispuniti na svom putu na EU. Jedna od najvažnijih rasprava na samitu vođena je o uspostavi vladavine prava, što je veoma važno za BiH i jedna je od stvari koje se u novom sustavu puta ka EU nalaze na prvom mjestu. Sve ovo će direktno utjecati na to hoće li BiH najesen imati ekonomsku tragediju, glad, poskupljenja svih namirnica, energenata… Ako se vlasti odluče da poštuju preporuke EU i da brzo reagiraju, BiH može izaći iz velike krize bez tragičnih posljedica”, zaključio je Aćimović.

Zanimljivo je kako će susjedna Hrvatska, punopravna članica EU, iz proračuna dobiti za nas nevjerojatne 22 milijarde eura, od toga 12,6 milijardi kroz sedmogodišnji proračuni 9,4 milijarde kroz instrumente iduće generacije.

 

Vrisak.info/ https://www.vrisak.info/Hrvatsko nebo