Uzdol/Rama-Prozor:Hodočašće i sveta misa na grobu svećenika fra Stjepana Barišića u župi Uzdol

Vrijeme:2 min, 45 sec

U subotu, 18. srpnja, u župi Sv. Ivana Krstitelja Uzdol, točnije u mjestu Donja Vast odnosno na lokalitetu Purićevina, gdje se nalazi grob svećenika-mučenika fra Stjepana Barišića, organizirano je 22. hodočašće.

Euharistijsko slavlje u 11 sati uz koncelebraciju mjesnog župnika vlč. Ive Tomića predvodio je i pod njim propovijedao vlč. Branko Jurić.

Riječi dobrodošlice, pozdrava, obavijesti i zahvale izrekao je župnik Tomić koji je i na kraju misnog slavlja izmolio molitvu Opijela.

Na početku homilije vlč. Jurić kazao je kako su se okupili ne grobu čovjeka za kojeg vjeruju da je mučenik. „Prema svjedocima i prema njihovim riječima koje smo proteklih godina ovdje uvijek iznova slušali, ovaj svećenik i franjevac Bosne Srebrene od izvršitelja ubojstva zatražio je samo jedno – da mu dozvole da prije smrti izmoli Brevijar – Časoslov koji sadrži hvalospjeve. Zamislite, pred smrt moli hvalospjeve, psalme, čitanja iz Svetog Pisma i molitve Crkve. Fra Stjepan pred samu smrt ne traži puno, samo molitvu, jedan redoviti svakodnevni razgovor s Bogom Stvoriteljem i Otkupiteljem“, kazao je propovjednik i dodao kako je to zapravo pouzdanje u Boga.

Vlč. Jurić podsjeća kako je fra Stjepan u dobi od 63 godine vršio službu župnika u Podhumu kako u teškim ratnim vremenima vjernici ne bi ostali bez svećenika „upravo onako kako su to stoljećima požrtvovno činili franjevci“ te je pojasnio kako je odveden, osuđen, mučen i ubijen.

Svećenik je u nadahnutoj propovijedi kazao kako se nisu okupili kako bi prozivali fra Stjepanove neprijatelje te da se s oltara nikako ne može govoriti mržnja, nego da su vjernici tu kako bi slavili misterij žrtve tog redovnika te molili Boga da ga primi u Kraljevstvo kako bi Njegovoj blizini fra Stjepan mogao zagovarati vjernike.

„Jedna poznata pjesma s tako lijepim tekstom kaže: ‘Budi čovjek dobre volje i želi svakom najbolje’. A da neće uvijek biti lako – e pa neće. Prije sedam godina je na ovom mjestu ovdje slavio misu i pod njom propovijedao i to ne prvi put biskup Pero Sudar kada je rekao da će doživjeti mučeništvo tko god Isusa Krista bude dosljedno slijedio“, rekao je propovjednik i protumačio kako nije mučeništvo samo kada čovjeka strijeljaju – mučeništvo je, kako je rekao, i psihička tortura, trpljenje kleveta i laži od strane onih koji ne prihvaćaju evanđelje, makar među takvim bilo i onih koji se nazivaju kršćanima. „Mi s ovoga mjesta želimo otići osnaženiji, hrabriji, i smjeliji i s više pouzdanja u Boga koji, kada se čini da gubimo, i kada sve propada, zapravo daje preokret i nadu i snagu da svakodnevno živimo s Bogom poput fra Stjepana koji je svakodnevno molio pa je tako odlučio i onog zadnjeg dana svoga života obratiti se Bogu pred samu smrt“, zaključio je propovjednik. (Cijela propovijed dostupna na linku.)

Prije početka svete mise održano je zajedničko moljenje krunice. Hodočasnici su prije i poslije zavjetne mise, u molitvama obilazili grob fra Stjepana, a svi koji su željeli, mogli su pristupiti sakramentu pomirenja, piše rama-prozor.info.

Vrijedni župljani i ove godine uredili su pristupni put i molitveni prostor. Zbog svete katoličke vjere i ljubavi prema svom hrvatskom narodu fra Stjepan je mučen i pogubljen od partizana u zaseoku Čorbadžići u Donjoj Vasti. Na mjestu njegova pokopa, gdje je bio samo križ, uzdolska župna zajednica napravila je oltarnu ploču i spomenik.

 

KT/nedjelja.ba/hr/ https://www.nedjelja.ba/hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)